Většina dětí ochutná alkohol před 11. rokem

Praha – Zkušenosti s pitím alkoholu má až 83 procent dětí ve věku 11 až 15 let. Více jak 65 procent dětí mladších 11 let ale alkohol již ochutnalo. Zjistilo to Fórum Pijte s rozumem, které pro vyšší informovanost žáků, rodičů i lektorů spustilo novou verzi webových stránek www.pijsrozumem.cz a www.pobavmeseoalkoholu.cz. Jsou na nich údaje o doporučených denních dávkách či rady, jak rodiče a učitelé mohou hovořit s dětmi o alkoholu. Dále stránky nabízí návody, jak děti mohou zdvořile nabídku alkoholu odmítnout.

Největším vzorem dětí v pití alkoholu jsou rodiče. Ti často přimhouří oko na rodinné oslavě a dovolí svým potomkům alkohol ochutnat. To je ale podle odborníků chyba. „Často si totiž neuvědomují, že tím přispívají k tomu, že děti během dospívání vnímají pití na oslavách jako povinnost a těžko se jim alkohol odmítá,“ varoval Josef Šedivý ze sdružení Sananim, jež pomáhá lidem závislým na alkoholu i nelegálních drogách. Podle něj se přiťuknutí skleničkami stalo symbolem úspěchu a moci.

  • Viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Vladimír Darebník: „Jako zásadní problém v prevenci se stále jeví osvěta v rodině i škole. Třetina rodičů považuje za ideální věk na rozhovor s dětmi o alkoholu období mezi patnáctým a osmnáctým rokem. To už je ale často pozdě, většina dětí okusí alkohol před jedenáctým rokem.“

Postoj, který si v dětství vytvoří, je bude provázet celý život. Podle ankety fóra téměř třetina školáků od 11 do 15 let věku s rodiči o pití alkoholu nemluvila, přitom stejné procento dětí v anketě potvrdilo, že to už někdy s alkoholem přehnalo. Žáci, kteří hovoří s rodiči o alkoholu, se podle odborníků k pití stavějí rozumněji, především víc vědí o jeho zdravotních rizicích.