TOP 09 napadla u soudu senátní volby v Praze 10

Praha - TOP 09 podala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli výsledku senátních doplňovacích voleb v Praze 10. Kandidátka strany Renata Sabongui tam v září nepostoupila do druhého kola o pět hlasů, TOP 09 žádá jejich přepočítání, případně zrušení výsledků. Pochybnosti se podle žaloby týkají hlasování v domově pro seniory v Malešicích.

Senátorkou za volební obvod Praha 10 se nakonec v doplňovacích volbách stala místostarostka Ivana Cabrnochová ze Strany zelených, když ve druhém kole těsně porazila lékařku Janu Duškovou (za ANO). Cabrnochová nahradí v Senátu Jaromíra Štětinu, který se stal poslancem Evropského parlamentu za TOP 09. Finalistky od sebe dělilo 132 hlasů. Nejvyšší správní soud může v krajním případě nařídit i opakování voleb.

Podle deníku Právo se nechal volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček slyšet, že strana má dostatek důkazů o tom, že minimálně v jednom z okrsků proběhly volby podezřelým způsobem. „Máme vážné a také znaleckým posudkem renomovaného statistika odůvodněné pochybnosti o výsledcích v jednom okrsku tohoto senátního obvodu. Chceme proto, aby soud výsledky přezkoumal a případně rozhodl o regulérnosti těchto voleb,“ řekl Poláček Právu.

Ivana Cabrnochová a Jana Dušková
Zdroj: ČT24/ČTK

Navíc prý Sabongui podle svých slov v okrsku, kde jí výsledky sčítání přiřkly podprůměrně málo hlasů, vedla velmi aktivní kontaktní kampaň s velkou účastí voličů. Statistická analýza podle Poláčka takový výkyv voličské přízně odkazuje na velmi malou pravděpodobnost, píše deník. „Ve třech předchozích volbách byl výsledek TOP 09 v těchto lokalitách násobně vyšší,“ cituje Právo Poláčka.

Senátní volby provázela slabá účast, ačkoli v souběžném referendu mohli lidé hlasovat o stavbě radnice nebo opravě stadionu Ďolíček. Štětinova nástupkyně usedne v horní komoře na dva roky.