Hudeček, Vávra, Tůma – z pražské TOP 09 odcházejí členové

Praha – Primátor Prahy Tomáš Hudeček a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo. Odchod ze strany následně oznámil i bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který v roce 2010 vedl vítěznou kandidátku TOP 09 v Praze. Ve sporech strany se staví za primátora. Na členství ve straně rezignuje rovněž pražská radní Eva Vorlíčková, v klubu TOP 09 ale zůstane.

Vávra s Hudečkem spolu měli spory delší dobu. Hudeček nezařadil Vávru na kandidátku pro komunální volby. Vávra ho pak označil za strůjce neúspěchu strany v boji o pražskou radnici (zvítězilo ANO). Konflikt vyvrcholil poté, co Hudeček Vávru vyzval k odstoupení. Učinil tak kvůli fotkám, na nichž Blesk Vávru údajně zachytil na narozeninové oslavě vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky. Sám Vávra tvrdí, že Hrdličku nezná a že svou partnerku pouze doprovázel na narozeniny jejího kamaráda, „který nebyl panem Hrdličkou“.

Oba politici, kteří „knížecí barvy“ shodně hájili od roku 2009, dnes nakonec opustili řady TOP 09. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska byla rezignace obou politiků jejich vlastním rozhodnutím a nikdo z vedení ji nepožadoval. Očekává, že Hudeček „dodrží smlouvu s voliči“ a v zastupitelstvu hlavního města bude postupovat ve shodě s TOP 09. Hudeček avizoval, že chce zůstat v zastupitelském klubu strany: „Mám silný mandát od voličů, který nezklamu.“ Co vše dnes v TOP 09 zaznělo?

  • Jiří Vávra: „Pochopil jsem, že pokud v tak vyhrocené situaci nesložím funkci, tak to neudělá ani Tomáš Hudeček, a nerad bych rozbroji dál poškozoval stranu, jejíchž členů si vážím.“
  • Tomáš Hudeček: „Na základě žádosti vedení strany TOP 09, abych rezignoval, jsem rezignaci republikovému předsednictvu předložil a předsednictvo ji schválilo. Osobně se nemůžu smířit s tím, že se vedení pražské organizace schází s kmotry. Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči, a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty.“
  • Karel Schwarzenberg: „Kalousek na ně žádný nátlak nevyvíjel. Jen řekl, že jejich nesmyslný spor škodí straně.“
  • Miroslav Kalousek: „Strana je posílená, protože je zbavená vnitřních rozporů a animozit. Kdybychom jejich rozpory brali pozitivně, tak bychom nesvolávali mimořádné předsednictvo.“
  • Helena Langšádlová: „Osobní vztahy a rozpory těchto pánů poškozovaly TOP 09, a proto jsme přijali jejich rezignaci.“
  • Jiří Nouza: „Každý spor takto vedený poškozuje kteroukoli stranu. I na základě těchto sporů jsme dostali 20 procent.“ 

Za primátora se postavil následně Zdeněk Tůma, volební lídr TOP 09 před čtyřmi lety, a ze strany vystoupil. Podle Kalouska si ale jeho odchodu nikdo nevšimne, protože všichni zapomněli, že byl členem TOP 09. Stejný krok jako Tůma ovšem provedla i pražská radní Eva Vorlíčková, argumentuje znechucením nad vnitřním děním ve straně. „S politickou stranou, jejíž vedení bagatelizuje 'náhodná setkání' svých vlivných členů s pověstnými pražskými kmotry, nechci mít nadále nic společného,“ konstatovala s tím, že v zastupitelském klubu „topkařů“ ovšem hodlá zůstat.

Podle informací ČTK navíc i další členové šestnáctičlenného klubu neoficiálně mluví o možném odchodu. Mohl se tak zformovat i zcela nový klub, který by zamíchal povolebním vyjednáváním o koalici. „Směřuje to k vytvoření nového klubu, což je vysvětlení dlouhodobých námluv mezi panem Babišem a Hudečkem,“ prohlásil odcházející Vávra.

Tomáš Hudeček
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

A co Babiš?

Hudeček tvrdí, že vedení TOP 09 na Vávrovy „nebezpečné vztahy“ upozorňoval dlouhodobě. Jemu samému ovšem v současné krizi uškodila údajná schůzka, o níž promluvil předseda hnutí ANO Andrej Babiš; podle Babišových slov měl Hudeček chtít kandidovat na primátora právě za jeho hnutí. Sám Hudeček to popřel s tím, že nabídka naopak přišla od šéfa hnutí ANO.

Po Hudečkově dnešní rezignaci Babiš neřekl, zda ho partaj s nabídkou spolupráce osloví. „Poradíme se v týmu, zatím není důvod měnit strategii,“ řekl. „Má zkušenosti z magistrátu. Nemám povědomí, že by dělal kšefty. On se musí rozhodnout. Určitě ví, proč to udělal a co bude dělat.“

V podvečer pražská lídryně ANO Adriana Krnáčová prohlásila, že odloučené zastupitele TOP 09 kontaktovat nehodlá. „Zatím o tom nebudeme jednat. Jednáme nadále s partnery, se kterými jsme začali jednat, to je s Trojkoalicí a ČSSD.“

Oslabená TOP 09 také už složila nový tým, který by měl pokračovat ve vyjednávání o možné koalici na pražském magistrátu. Je v něm místopředseda strany Marek Ženíšek a náměstci primátora Václav Novotný a Jiří Nouza. „Nový vyjednávací tým se sejde odpoledne,“ upřesnil Nouza. Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová zatím nedokázala říct, zda změna v čele konkurenční TOP 09 změní povolební situaci v Praze. Také vyjednavač Trojkoalice Jan Wolf potvrdil, že problémy TOP 09 vyjednávání neovlivní. „Byli bychom rádi, kdyby jednání o programových prioritách pokračovalo, na druhou stranu z mocenského hlediska chápeme, že už nejsme důležití,“ dodal lídr Pirátů Jakub Michálek.

Kalousek: Rozpory Hudečka s Vávrou poškozovaly TOP 09 (zdroj: ČT24)

Pro ostatní strany není dění v TOP 09 překvapením

„Vývoj v TOP 09 nás nepřekvapuje. Již konec volebního období byl prodchnut tím, že proti sobě stáli dvě křídla Tomáše Hudečka a Jiřího Vávry, což vyvrcholilo při přípravě kandidátní listiny,“ konstatoval Karel Březina z pražské sociální demokracie. „Tak jak se v minulém období v Praze rozpadla ODS, teď totéž vidíme u TOP 09.“

„Toto rozhodnutí mě určitě překvapilo, ale ono je vyústěním toho, že pan Hudeček celou svojí politickou kariéru má vydlážděnou samými neseriózními jednáními se svými partnery. Máme s tím bohaté zkušenosti,“ reagoval exprimátor za ODS Bohuslav Svoboda. Sám v minulém období s TOP 09 pražskou radnici vedl, než se TOP 09 domluvila na podpoře od ČSSD a v čele města stanul Hudeček. Svoboda věří, že pražská TOP 09 nyní bude důvěryhodnější.

K demisi předáků pražské TOP 09 se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Jejich rezignaci se nediví vzhledem k tomu, že strana v komunálních volbách ztratila polovinu mandátů, což pokládá za tragický debakl. Dokonce si myslí, že to byla jejich povinnost. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je současné dění v pražské TOP 09 důsledkem krize české pravice.