Tvrdík a Kohout. Zemanova jména pro post velvyslance v Pekingu

Praha – Novým českým velvyslancem v Pekingu by se mohl stát někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík nebo bývalý šéf české diplomacie Jan Kohout. V rozhovoru pro ČTK to prohlásil prezident Miloš Zeman. Sám se na státní návštěvu Číny vydá na konci tohoto měsíce, v rámci podnikatelské mise s sebou bere i expremiéra Petra Nečase.

Vedení české ambasády v Číně se má změnit v příštím roce. „Ano, tyto dva lidi bych si tam dokázal představit,“ odpověděl prezident Miloš Zeman na otázku, zda by mohl být českým ambasadorem v Pekingu Jaroslav Tvrdík nebo Jan Kohout. „Já mám jenom obecné kritérium pro všechny kandidáty na velvyslance a to je, aby měl alespoň minimální ekonomickou erudici, protože tvrdím, že hlavním úkolem velvyslance je u země, která má likviditu, přitáhnout zahraniční investice.“

Někdejší ministr obrany Tvrdík v minulosti působil jako volební manažer Lidového domu i jako šéf ČSA, premiérovi Jiřímu Rusnokovi dělal poradce pro Čínu. Od roku 2012 totiž zasedá v čele dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce; lobbistické organizace, které má prosazovat české obchodní zájmy v říši středu. Jan Kohout býval prezidentem této komory.

Prezident zároveň dodal, Čínu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem ještě neprobírali. V ostatních případech (proměna českých misí se dotkne i USA, Británie a Francie) jsou prý konzultace s Černínským palácem konstruktivní. „Musím ocenit, že debata o velvyslancích je věcná, pragmatická a že jsme dosud vždy došli ke shodě. Doufám, že tomu tak bude i nadále,“ řekl prezident na adresu ministra zahraničí.

Na konci měsíce letí Zeman do Číny, bere s sebou Nečase

První náznak budoucího českého zastoupení v „říši středu“ přichází jen několik dní před Zemanovou asijskou cestou. Prezidentova oficiální návštěva Číny se uskuteční 24. až 27. října. Během návštěvy je v plánu podpis asi desítky smluv a dohod. O jaké smlouvy se bude jednat, nechtěl Zeman přiblížit.

Prezident potvrdil, že součástí podnikatelské delegace bude i expremiér Nečas. „Petr Nečas mě o to sám požádal a já neměl důvod mu nevyhovět,“ řekl. „Jede tam jako součást podnikatelské mise, jinými slovy není člen národní delegace,“ dodal s tím, že v podnikatelské misi může být každý, kdo má v Číně své obchodní zájmy. „Předpokládám, že Petr Nečas je tam má, protože jinak by se o účast v této misi nepřihlásil,“ doplnil. Za jakou společnost Nečas do Číny pojede, přiblížit nechtěl.

Podle dřívějších informací Lidových novin expremiér Nečas získal práci u developera a majitele finanční skupiny SPGroup Pavla Sehnala. Spolu s Ivo Strejčkem je také jednatelem ve firmě NESTAC Consulting a přednáší na liberálně-konzervativní akademii CEVRO.