Kdo přelepil lavičky? Boj o Senát nabírá na obrátkách

Praha – „Cítím se být podveden,“ píše neúspěšný kandidát do Senátu Stanislav Štech na stránkách dnešního Práva. Po Praze 5 jsou totiž jeho předvolební plakáty na lavičkách přelepeny hesly, na kterých vyjadřuje do druhého kola podporu kandidátovi za ODS Pavlu Žáčkovi. Ale to podle něj není pravda. Prorektor Univerzity Karlovy Štech sice kandidoval jako nezávislý za ČSSD a sociální demokracie posléze ve druhém kole podpořila Žáčka, ale on sám se postavil naopak za dalšího postupujícího Václava Lásku (KDU-ČSL a SZ). Kdo tedy lavičky přelepil?

Advokáta Lásku kandidát za ČSSD prof. Štech podle svých slov doporučil voličům už bezprostředně po prvním kole na facebookovém profilu. Jakýkoliv zástupce ODS je pro něj totiž naprosto nepřijatelný už z programového hlediska. A Pavel Žáček je podle něj navíc „proslulý svým nekompetentním a ideologicky předpojatým řízením Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR)“. Štech dnes portálu ČT24 řekl, že za svůj odlišný postoj nedostal od sociální demokracie žádnou výtku. „Chápu to tak, že respektují moje rozhodnutí nezávislého kandidáta,“ dodal.

Bývalý ředitel ÚSTR a současný kandidát občanských demokratů Žáček v reakci na to řekl, že ČSSD o podporu nepožádal a vnímá to celé jako jejich vlastní iniciativu. Podle svých slov ani nevěděl o tom, že Stanislav Štech chce podpořit jeho protikandidáta Lásku. „Názor pana profesora Štecha mě nepřekvapuje. A že s tím spojuje i situaci na ÚSTR, tak to je podle mě dáno tím, že jako bývalý komunista asi ani jiné stanovisko zastávat nemůže,“ dodává. Podle něj jsou to všechno vnitřní věci sociální demokracie, které by si měli vyřešit sami.

Štech: Nechci spekulovat, ale tip mám

Neúspěšnému kandidátovi do horní komory Štechovi na celé věci nejvíce vadí, že si ho lidé budou díky přelepeným plakátům spojovat s podporou ODS a Pavla Žáčka.

V článku pro Právo napsal, že celá akce je podle něj výsledkem politické perverze. „Vzhledem ke kontextu se obávám, že je to výsledek politické a ideové perverze představitelů pražské ČSSD a ODS,“ domnívá se a dodává, že je těmito praktikami znechucen. V dnešním telefonátu pro portál ČT24 prorektor UK znovu potvrdil, že neví, kdo plakáty přelepil a protože nikoho nechytil za ruku, nechce spekulovat. Přesto má o viníkovi svou představu. „Skoro bych si tipnul, že to nebyl nikdo přímo z ČSSD, kdo by to lepil. To skoro vylučuji. Navíc ta grafika podpůrného vyjádření pro Žáčka zjevně odkazuje na to, že je to grafika právě ODS. Usuzuji podle toho, jak vypadaly jeho grafické návrhy v prvním kole,“ řekl.

Samotná sociální demokracie se k tomu vyjadřovat nechtěla s odkazem, že k celému případu bude mluvit pouze pan Štech.

Přelepený plakát Stanislava Štecha
Zdroj: ČT24/Stanislav Štech

Na billboardech proti kmotrům a šmírákům

Už mimo prorektora Štecha se na Praze 5 odehrává další plakátová kampaň. Tentokrát už nejde o něčí podporu, ale mluví se o kmotrech a šmírácích. Václav Láska totiž přišel s heslem „Láska versus kmotři“, na které jeho protivník Pavel Žáček reagoval na Facebooku slovy: „Aha, tak tenhle člověk, který pracoval pro Víta Bártu, mě teď označil za kmotra? Neuvěřitelné! Tak to už jsou kmotry snad všechny osobnosti listopadu 1989!“ Narážel tím na Láskovo několikaměsíční působení v Bártově firmě ABL v roce 2007.

Kandidát za lidovce a zelené se ohradil, že tím rozhodně nemyslel, že by Žáček byl kmotr a že pouze pokračuje ve stejném kurzu své kampaně jako před prvním kolem. I tak ale nakonec heslo změnil na „Láska pro spravedlnost“. „Je to asi poprvé v historii senátních (a asi i jiných voleb), co kandidát mění své volební heslo po výtce protikandidáta,“ okomentoval své rozhodnutí Václav Láska.

Podívejte se na předvolební duel Václava Lásky a Pavla Žáčka ZDE.

Nicméně ve stejné době se objevil další billboard, tentokrát podepsaný serverem Pravý břeh, který sám sebe označuje za revue pro pravicovou politiku. Stojí na něm: „Víte, že Václav Láska šmíroval lidi pro Víta Bártu?“ Láska na to reagoval na facebookovém profilu. „Několik měsíců, kdy jsem v roce 2007 pracoval v ABL (i když jsem tam nikoho nešmíroval), na mě vytáhl každý, komu jsem kdy šlápl na kuří oko. Lidi z PROMOPRO, Martin Dvořák z dopravního podniku, advokáti ze Šachta a Partners (dnes MSB Legal), trafikanti z ODS Tluchoř a spol. … Takže bych neměl být překvapen, že se tak děje i dnes,“ napsal.

Pravý břeh na svých stránkách jednoznačně podporuje pravicového kandidáta Žáčka, ale on sám prý onen billboard ani osobně neviděl a pouze ho zahlédl u někoho na sociálních sítích. Vnímá to jako kritiku namířenou proti Láskovi a podotkl, že i on sám musí v předvolební kampani čelit kritice za své působení v ÚSTR. „Beru to tak, že je to vypjaté druhé kolo senátních voleb, už i tou protikmotrovskou kampaní pana Lásky,“ dodává.

Václav Láska kandiduje pod záštitou lidovců a zelených a v prvním kole získal od voličů 30,01 % hlasů. Jeho soupeř za ODS Pavel Žáček dokázal oslovit 16,74 % lidí, kteří k volbám přišli.