Kontrola eboly v Čechách se letos dotkne možná devíti cestujících

Praha – Dnešní osmou hodinou ranní začalo na pěti českých letištích plošné opatření pro cestující mezinárodních letů. Cílem je zamezit rozšíření viru ebola. Zdravotní kontrola se ale týká jenom cestujících, kteří v minulých 42 dnech pobývali v Guineji, Sierra Leone nebo Libérii. Na ně však čeká pouze měření teploty bezkontaktním přístrojem. Do konce roku by takových cestujících mohlo být pouze devět.

Studio 6 (zdroj: ČT24)

Na pražském Letišti Václava Havla začalo fungovat improvizované pracoviště epidemiologů. Na cestující zde ale čeká pouze jediné lékařské zařízení – bezkontaktní laserový teploměr. „Zatím každý pacient, který ebolou onemocněl, měl teplotu,“ uvedla epidemioložka Zdeňka Jágrová. Kromě toho s cestujícím provedou epidemiologický pohovor, budou zjišťovat, jestli se účastnil nějakých shromáždění, jako jsou rituály nebo pohřby. Epidemiologové vyhodnotí, jestli je potenciální nebezpečí vysoké. Pakliže ano, speciální záchranka z letiště dopraví cestujícího v biovaku do nemocnice na Bulovce na infekční oddělení a budou kontaktováni lidé, kteří v letadle seděli v blízkosti ohrožené osoby.

Podle statistik přiletělo v loňském roce do České republiky pouze 137 lidí, kteří se předtím nacházeli v Guineji, Sierra Leone nebo Libérii. Pravděpodobnost, že se zde v následujících týdnech objeví takový člověk, je malá. Teoreticky tak do konce roku očekávají pouze devět cestujících, které vyšetří. Během dnešního dopoledne nikdo na pracoviště nedorazil.

Kromě českých letišť probíhají kontroly spojené s prevencí viru ebola také ve Spojených státech amerických, Kanadě, Velké Británii a Francii.

Velká poptávka po biovacích, zlínská firma nestíhá

Firma EGO Zlín oznámila, že se potýká s poptávkou, kterou nestíhá uspokojovat. Společnost vyrábí biovaky, které jsou vhodné pro transport lidí nakažených ebolou. Měsíční objem výroby představuje padesát kusů tohoto prostředku biologické ochrany. Příjem firmy z valné většiny pochází z exportu a právě stávající světová obava z rozšíření krvácivé horečky ze západní Afriky vytváří zájem dalších zemí o produkty EGO Zlín.

Prodeje zvýšila nedávná pouť do Mekky, kvůli které museli zajistit výrobky pro Saúdskou Arábii. Firma dodává také do Ruska a Běloruska. „Teď třeba řešíme velkou poptávku ze Slovenska a desítky dalších,“ uvedl ředitel firmy Pavel Kostka. Firma tak byla nucena navýšit pracovní dobu a shání nové kvalifikované zaměstnance.

Letos firma předvedla také novinku: inovované biovaky. Chrání nejen proti biologickým virům a bakteriím, ale i proti chemikáliím v kapalné i plynné fázi. Cena biovaku je přibližně sto tisíc korun.

EGO Zlín - výroba biovaků
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Je připraveno tři sta tisíc karet na následující tři týdny

Kontrola pro každého cestujícího začíná na palubě letadla mezinárodního letu, kde povinně vyplní zdravotní kartu. Za nevyplnění formuláře může být uložena pokuta až deset tisíc korun. Kromě osobních údajů se hlavně zjišťují informace o pobytu ve třech západoafrických zemích. Karty byly vytvořeny v dvojjazyčné mutaci češtiny a angličtiny. Vytištěné karty už mají k dispozici české společnosti ČSA a Travel Service, které je cestujícím rozdávají na palubě.  Vyplněné karty převezme ostraha letiště, která je následně předá hygienikům. Ruzyňské letiště pak disponuje krizovou stojánkou pro případ, kdyby se nebezpečná infekční choroba vyskytla během letu. Let by sem byl v takovém případě odkloněn i z jiného českého letiště.

Zahraniční letecké společnosti budou v nejbližších dnech cestující informovat pouze ústně, karty si totiž kvůli technickým potížím nevytiskly. „Hned po příletu jsou povinni vyplnit zdravotní kartu,“ dodala epidemioložka Zdeňka Jágrová. Zavedená kontrola se zcela vyhne soukromým letům.

Na první tři týdny kontrol bylo vytištěno 300 tisíc karet, číslo vychází z počtu průměrného počtu denních příletů do Čech. Těch je patnáct až sedmnáct tisíc. „Náklady na tisk příletových karet byly v porovnání s tím, čemu mají zabránit, minimální,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta. 

Aktuálně zůstávají tři země, Guinea, Sierra Leone a Libérie, které s nákazou eboly u svého obyvatelstva bojují. Ještě v Nigérii se nakazilo 20 lidí a osm zemřelo, ale podobně jako v Senegalu se šíření podařilo zastavit. V letošním roce je nakažených 9 200 lidí, polovina z nich zemřela. Hrozba rozšíření krvácivé horečky na evropský nebo americký kontinent nyní zaměstnává Světovou zdravotnickou organizaci.

Události: Kontroly cestujících kvůli ebole (zdroj: ČT24)