Odvolaná ředitelka ÚP: Bez přijímání lidí by úřad stabilizovat nešlo

Praha – Stabilizace Úřadu práce by nebyla možná bez přijetí nových zaměstnanců. V Otázkách Václava Moravce to řekla odvolaná šéfka Úřadu práce Marie Bílková. Právě velký nárůst pracovníků na generálním ředitelství jí vytkla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a uvedla ho i jako jeden z důvodů pro její odvolání.

Bílková potvrdila, že na generální ředitelství ÚP přišel audit z ministerstva, který měl prověřit vytíženost zaměstnanců. „Mám k dispozici zatím jen průběžnou zprávu z tohoto šetření, která nedospěla k žádným závěrům a doporučením. I proto mě překvapuje, že paní ministryně hovoří o nějakých závěrech,“ podotkla Bílková.

Právě nárůst počtu zaměstnanců ve vedení Generálního ředitelství Úřadu práce označila ministryně Marksová za jeden z důvodů pro odvolání Bílkové: „V roce 2011 začalo s 60 lidmi a dnes je jich 340. Do budoucna se to musí změnit, je potřeba posílit hlavně lidi v terénu.“

Bílková kritiku za neúměrný nárůst počtu pracovníků v centrále odmítá. Podle ní by stabilizace nebyla možná nejen bez přijetí zaměstnanců v regionech, kteří pracují s klienty, ale i bez posílení jejich řízení. Loni úřadu přibylo několik stovek pracovníků, letos od pololetí pak 600. Pro příští rok se předběžně počítalo s dalšími 600. Bílková řekla, že už nyní se začíná efekt posílení lidí v terénu projevovat. Podařilo se v některých případech prý zabránit neoprávněnému pobírání dávek.

Marie Bílková: „Jestliže paní ministryně při odvolání poděkovala za stabilizaci úřadu, tak musím říct, že by k ní nikdy nedošlo bez posílení ředitelství úřadu. Jestliže posílíte terénní práci s klienty a posílíte počet informací, které do úřadu přijdou, tak je musíte nějak zpracovat. Takže bez posílení lidí v druhé linii to doopravdy nejde.“

  • Úřad práce od dubna 2011 funguje jako jeden „superúřad“. Zastřešuje krajské pobočky s jednotlivými úřady po republice a vyplácí dávky; v lednu 2012 se totiž úředníci přestali věnovat jen problematice zaměstnanosti, ale převzali i část agendy od radnic a začali vyplácet dávky (např. hmotnou nouzi).
Marie Bílková v OVM (zdroj: ČT24)

Bílková: Veškeré námitky NKÚ se nám podařilo vyvrátit

Server Česká justice v sobotu navíc zveřejnil informaci, že Nejvyšší kontrolní úřad našel řadu chyb a nepravdivých údajů v nákupu sídla Úřadu práce na pražské Letné. Podle NKÚ úřad práce například uvedl nepravdivé údaje o kancelářské ploše a výměře budovy, mimo jiné kvůli tomu, aby při nákupu budovy za téměř 299 milionů korun dosáhl na evropské peníze. Ministryně Marksová se však podle svých slov o těchto závěrech dověděla až po odvolání Bílkové a tudíž na něj neměly vliv.

„To co měl server Česká justice k dispozici, byla zjevně první verze protokolu NKÚ. Po dvou kolech námitek a odpovědí se nám ale podařilo všechna zjištění, která znamenala porušení nějakého pravidla, vyvrátit. Nejsou tam žádná konstatování, která by znamenala porušení právního předpisu ze strany Úřadu práce, natož jeho generálního ředitelství,“ ujišťuje Bílková,

Podle kontrolorů ÚP mimo jiné přesvědčivě nezdůvodnil nutnost pořízení nového sídla: „Doložené údaje k navýšení počtu zaměstnanců proto mohou být jen stěží objektivním údajem o reálné potřebě optimální kapacity nově pořízené budovy,“ píše se v protokolu podle České justice. Bílková ovšem upozorňuje, že celé jedno patro budovy má být vyčleněno pro vzdělávání zaměstnanců ÚP a do objektu se mají stěhovat i pobočky ÚP pro Prahu-západ a Prahu-východ. „Takže celé přízemí bude určeno k obsluze klientů,“ upozornila Bílková.

Marie Bílková zůstává zatím zaměstnankyní Úřadu práce. Ministerstvo chce do pátku na její funkci vyhlásit výběrové řízení. Koho dočasně pověří Marksová vedením, není zatím jasné. Nečekané odvolání Bílkové zaskočilo také koaliční a opoziční politiky.