Příletem s PPF zkazil Zeman návštěvu Číny, řekl Sobotka

Praha – Čtyřdenní státní návštěvu Čínské lidové republiky zakončil prezident Miloš Zeman podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nešťastně. Prezident totiž k cestě zpátky do České republiky zvolil soukromé letadlo pronajaté PPF. Hrad argumentuje ušetřeným časem. Prezident tak mohl stihnout program oslav 28. října.

Bohuslav Sobotka zkritizoval Miloše Zemana za použití soukromého letadla (zdroj: ČT24)

„Je to politická chyba, která zbytečně poškodila jinak dobrý obrázek o návštěvě prezidenta republiky v Číně. Prezident, vrcholný státník, by měl dbát na prestiž svého úřadu a na zahraniční cesty by měl cestovat vládním letadlem. A také by se z nich měl vládním letadlem vracet,“ uvedl pro Radiožurnál premiér české vlády Bohuslav Sobotka. 

Místo vládního letounu Miloš Zeman využil pro přepravu zpátky do Česka soukromé letadlo pronajaté společností PPF a skupinou J&T. Důvodem měla být dvouhodinová úspora času. Zatímco vládní airbus by letěl s mezipřistáním, s PPF se dostal zpátky bez tohoto zdržení.

„Mrzí mě, že praktické výsledky cesty zastínila debata o tom, jakým letounem se prezident dopravoval do ČR,“ řekl v Poslanecké sněmovně Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se dokonce vyjádřil tak, že v jiných zemích by takový krok byl poznamenán rezignací na funkci. S tím souhlasí i jeho stranický předseda Karel Schwarzenberg, který dnes v Interview ČT24 řekl, že je samozřejmě důležité podporovat český export, ale vše má své meze. „Ale je něco jiného, když se hlava státu potom nechá pozvat od jednoho podnikatele. To zanechává značnou pachuť,“ dodal. Čeští podnikatelé by se měli zaměřit také na trhy v Latinské Americe nebo v Africe, kde by měl být náš byznys podle Schwarzenberga mnohem více přítomen. 

Předseda TOP 09 také připomněl případ bývalého německého prezidenta, který musel odstoupit poté, co mu bylo prokázáno, že mu filmový podnikatel zaplatil pobyt v hotelu. „A to nebyl milionový let z Číny,“ podotýká. 

PPF: Nebylo to soukromé letadlo Kellnera

Kritickým místem je i skutečnost, že se důležitého pondělního setkání českého prezidenta s předními čínskými politiky včetně prezidenta Si Ťin-pchinga účastnil právě i Petr Kellner, většinový vlastník PPF. Tato společnost má v Číně významné obchodní zájmy, stejně jako mnozí další podnikatelé, kteří se ke státní návštěvě připojili. Mohlo by to tedy podle odborníků vytvořit spekulace o zvýhodnění určitých firem státem. PPF vlastní firmu Home Credit, která v Číně nabízí finanční služby.

Mluvčí PPF Radek Stavěl zdůraznil, že nešlo o soukromé letadlo Petra Kellnera, ale o jednorázově pronajaté letadlo. Zástupci Hradu vyzdvihují úsporu času jako hlavní argument prezidentovy volby, zvlášť když se zdržel na oficiální večeři. Hned po návratu totiž Miloše Zemana čekal program spojený s oslavami 28. října, mezi prvními povýšení vojáků. Politologové ale rovněž upozorňují na problém bezpečnosti. Vládní letoun prochází přísnou bezpečnostní kontrolou, u soukromého tato jistota není.

Interpelace na premiéra Sobotku

Kritika prezidenta Miloše Zemana se objevila i v průběhu odpoledních interpelací na předsedu vlády.

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Dokud (Miloš Zeman) jezdil na Rhodos jako důchodce z Vysočiny, byla to jeho věc, ale letos tam byl jako prezident České republiky a dopouštěl se tam výroků v protikladu s politikou České republiky.“

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Některé jeho výroky, které na Rhodosu pronesl, nezapadají do koncepce naší zahraniční politiky a je to téma, o kterém spolu vedeme diskusi.“

Jiný člen podnikatelského doprovodu, bývalý premiér Petr Nečas, se prezidenta zastal v rozhovoru pro Právo. Týkalo se to však kritiky ze strany pravicových politiků Miroslava Kalouska (TOP 09) a Jiřího Pospíšila (nestraník za TOP 09), podle kterých prezident poškozuje pověst země v zahraničí tím, že podporuje politiku jedné Číny a tím znevažuje lidská práva v souvislosti s Tibetem nebo Tchaj-wanem. Podle Nečase Česko dlouhodobě zastává politiku jedné Číny a prezident během své návštěvy navíc udělal velký kus práce ve prospěch České republiky a její ekonomiky.