Poslance zajímají úniky odposlechů BIS, ředitele ale neohrožují

Praha – Poslanci z komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby budou nadále zjišťovat, zda se vedení BIS nepokoušelo ovlivnit vyšetřování úniku odposlechů hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Komisi si na údajné nepřiměřené zásahy vedení BIS do vyšetřování stěžoval bývalý agent Jan Petržílek, jenž v souvislosti s únikem čelí obvinění. Předseda poslanecké komise ale míní, že není ohrožena pozice ředitele BIS Jiřího Langa.

Bývalý analytik BIS Jan Petržílek podle jeho advokáta Martina Vlčka soudí, že „v jeho případě dochází k nepřiměřené ingerenci BIS do trestního řízení“. Poslaneckou komisi Petržílek upozornil na články v týdeníku Euro, podle nichž měl o jeho případu ředitel BIS Jiří Lang referovat na poradě BIS, z čehož údajně existuje nahrávka. BIS odmítá, že by nahrávka mohla prokázat zasahování do vyšetřování. „Já s plnou odpovědností tvrdím, že tomu tak nebylo, ředitel nikdy žádné vyšetřování neřídil osobně ani nezasahoval do práce inspekce,“ řekl mluvčí BIS Jan Šubert. Upozornil přitom, že BIS sama nic nevyšetřuje, protože to je úkol inspekce. Sám Lang se po jednání komise nechtěl k případu vyjadřovat.

Komise se Petržílkovým tvrzením bude dále zabývat. Redakce Eura poslancům vzkázala, že je ochotna vyjít v kauze nahrávky vstříc, předseda komise Marek Benda (ODS) proto dostal za úkol dotázat se redakce, co si pod touto „sofistikovanou formulací“ představuje. Pak se komise rozhodne, jak bude postupovat dál. „Rozhodně nemám z jednání komise pocit, že by toto ohrožovalo pana ředitele,“ zdůraznil však Benda.

Původní odposlechy, kterých se týká vyšetřování inspekce, jsou zřejmě záznamy telefonátů Janouška a Béma, které před časem zveřejnila Mladá fronta DNES a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“. Odposlechy, které ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením, pořídila podle MfD v roce 2007 BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Agenturu tehdy vlastnil pozdější ministr Vít Bárta. Loni v listopadu byli kvůli úniku obviněni Bárta s Janem Petržílekm. Druhá nahrávka se týká porady vedení BIS. Hospodářské noviny zveřejnily počátkem října informaci, že Lang chce poslat všechny její účastníky na detektor lži, aby zjistil, kdo nahrávku z porady vynesl.