Soud začal po letech rozplétat zakázky pro firmu ProMoPro

Praha – Pražský městský soud začal řešit šest let starou zakázku pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU. Podle obžaloby byla zakázka za více než půl miliardy předražená, navíc prý nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem. Celkem 12 lidí čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz nebo zneužití pravomoci. Obžalování jsou i tři bývalý vedoucí pracovníci úřadu vlády, exministr Vondra mezi nimi není.

Události: Začal soud v kauze Promopro (zdroj: ČT24)

ProMoPro získalo zakázku v roce 2008, šlo o zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Firma získala zakázku bez výběrového řízení, navíc prý byla rámcová smlouva nastavena tak, že si mohlo ProMoPro jednostranně a neomezeně diktovat ceny za poskytování služeb.  

Stát zaplatil celkem 525 milionů korun, jenže podle obžaloby dostala firma 388 milionů na základě podvržených faktur za činnosti, které se buď vůbec neuskutečnily, nebo nijak nesouvisely s předmětem uzavřené smlouvy. Celkové škody však stát vyčíslil na 938 milionů korun. Po obžalovaných totiž požaduje také zaplatit pokutu ve výši 550 milionů, kterou Úřadu vlády uložil finanční úřad za porušení rozpočtové zodpovědnosti.

„Povinnost zaplacení vyměřené částky 550 milionů korun by výrazně ohrozila další činnost Úřadu vlády ČR. Tato částka tvoří 75 procent rozpočtu Úřadu vlády ČR pro rok 2014. Ohrožení zajištění chodu Úřadu vlády ČR by znamenalo výrazné omezení v zajištění chodu celé vlády a vedlo by k ohrožení stability ústavního, politického a ekonomického systému České republiky,“ uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě. Údajně také zvažuje, že proti rozhodnutí finančního úřadu podá správní žalobu.

Před soudem stojí trojice úředníků

Za nevýhodnou smlouvou údajně stála náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová a dva její tehdejší podřízení z Úřadu vlády - ředitel odboru logistiky Radomír Karlík a ředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek David Mlíčko. Trojice prý ProMoPro účelově a nedůvodně upřednostnila na úkor jiných potencionálních zájemců a nezajistila dostatečné kontrolní mechanismy, které by vedly k odhalení podvržených faktur.

Státní zástupce Tomáš Černý viní trojici úředníků ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku, Hendrichovou s Karlíkem také z pletich při veřejné soutěži. Bývalá náměstkyně dnes ale v několikahodinové výpovědi odmítla, že by zakázku zmanipulovala a že by za její údajně nesprávné zadání nesla odpovědnost. 

  • „O škodě, kterou zmiňuje znalecký posudek, jsem nevěděla ani vědět nemohla. Nemohla jsem si opatřit žádný prospěch a také jsem si ho neopatřila. Nejsou žádné důkazy o manipulování veřejné zakázky z mé strany,“ prohlásila Hendrichová. „Představa, že bych se snažila upřednostnit některého dodavatele, je zcela scestná. Nevím, proč bych to dělala, nikoho z ProMoPra jsem neznala,“ vypověděla obžalovaná Jana Hendrichová.

Hendrichová dnes také upozornila na to, že ProMoPro mělo zkušenosti z prestižních akcí už z dřívějška a práci na konferencích v rámci předsednictví podle ní odvedlo kvalitně. Zakázku získalo s ohledem na to, že mělo z hlediska zajišťování audiovizuální techniky exkluzivní postavení v pražském Kongresovém centru, na což předem upozorňoval ředitel Karlík. Zadat činnosti jiným firmám by prý proto zakázku výrazně prodražilo. „Neměla jsem důvod domnívat se, že by informace od pana Karlíka byly nepravdivé,“ řekla Hendrichová, která je v současné době zaměstnankyní ministerstva financí na odboru Záležitosti Evropské unie.

Dělení zakázky mezi několik dodavatelů považovala podle svých slov za finančně a zřejmě také organizačně náročnější a údajně by to mohlo přinést i bezpečnostní rizika. Zároveň však připustila, že při rozhodování sehrál svou roli rovněž nedostatek času, se kterým se při přípravě předsednictví potýkali. 

Bývalý ministr Alexandr Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyl. V prosinci 2012 ale rezignoval na funkci ministra obrany. Jedním z důvodů demise byla podle všeho i aféra ProMoPro, za kterou Vondra nesl politickou odpovědnost. Podle redaktora Hospodářských novin Vojtěcha Blažka nebyl Vondra stíhán proto, že pod žádným z dokumentů nebyl podepsán.

Případem se podrobně zabýval také pořad Reportéři ČT:

Kauza ProMoPro (zdroj: ČT24)

Obžalobě čelí také tehdejší jednatel společnosti ProMoPro a osm zástupců dalších firem. Ty policisté podezírají z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, tři z nich pak také z podvodu. Podle policie necelých 400 milionů převedli na jiné osoby či firmy, vytvářeli fiktivní faktury a prostředky následně vybírali v hotovosti. Mezi nimi byl například majitel firmy ProMoPro Jaroslav Veselý nebo Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala. 

Veselý v minulosti uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil, o transakcích svých subdodavatelů údajně nic nevěděl. Detektivové podle médií stíhali rovněž Václava Čadu, společníka firmy Damovo, které patřila audiovizuální technika, a bývalého Vondrova podřízeného Libora Veverku. Všichni byli stíháni na svobodě.

Hlavní líčení je sice nařízeno do 4. prosince, ale předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová rovnou avizovala, že bude pokračovat i v březnu a květnu příštího roku. První dva týdny v listopadu jsou naplánovány výslechy obžalovaných, po kterých budou následovat svědci a v prosinci znalci.

Kauza ProMoPro se táhne už od roku 2011

  • Leden–červen 2009 – Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví Evropské unii – tedy v prvním pololetí roku 2009.
  • Leden 2011 – Prvotní podnět k prošetření zakázky vzešel od ministerstva financí. Jeho finanční analytický útvar v lednu 2011 podal trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce, kterou společnost ProMoPro bez soutěže získala od Úřadu vlády.
  • Únor 2011 – Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli podezření z porušování povinnosti při správně cizího majetku.
  • 24. března 2011 – Vondra se na mimořádné schůzi parlamentu přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při předsednictví EU. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit – 11. dubna nabídl premiérovi Nečasovi rezignaci.
  • Duben 2012 – O rok později potom policie oznámila, že v kauze ProMoPro obvinila 10 lidí – z toho 3 bývalé státní zaměstnance z nejbližšího týmu tehdejšího ministra Alexandra Vondry. Později vzrostl počet obviněných na 12.
  • 7. prosince 2012 – Vondra rezignoval na funkci ministra obrany; svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry voličů v podzimních senátních volbách.