Klaus: Zeman vulgaritami něco sledoval. Co, to se teprve ukáže

Praha - Nedělní vulgární výroky prezidenta Miloše Zemana byly podle bývalého prezidenta Václava Klause kalkulací, kterou Zeman něco sledoval. Česku podle Klause podobná vyjádření neprospějí. Novinářům to řekl při křtu knihy svého bývalého kancléře Jiřího Weigla.

„Nemyslím, že to spadlo z nebe, nemyslím, že to bylo náhlé pohnutí mysli. Myslím, že tím pan prezident Zeman něco sleduje. Co tím sleduje a jestli mu to zvýší počet potenciálních voličů pro druhou prezidentskou volbu, nebo ne, to, myslím, historie teprve ukáže,“ řekl Klaus.

Poznamenal, že sám takto nemluví ani v uzavřené společnosti, natož v roli prezidenta v rozhovoru s veřejnoprávním médiem. Hovořit sprostě neslyšel ani Zemana. „Já jsem s Milošem Zemanem za svůj život párkrát mluvil a žádný takový výrok jsem od něj nikdy v životě neslyšel ani v soukromém rozhovoru. Takže to jenom posiluje mou hypotézu, že on tím něco sledoval,“ řekl.

Podle Klause chtěl Zeman zároveň nastavit zrcadlo „některým lidem“ v Česku. Podobné výroky nicméně podle něj Česku v zahraničí neprospějí. Reagoval tak na nedělní Hovory z Lán, ve kterých Zeman použil několik velmi vulgárních slov a sklidil za to kritiku politiků, médií i veřejnosti. 

Klaus komentoval i současnou ukrajinskou krizi. Vysvětlovat ji jako důsledek vnější agrese považuje za nesmysl. Země podle něj selhala v provedení účinné postkomunistické transformace. „Důsledky toho jsme svědky. Vysvětlovat ukrajinskou krizi jako důsledek vnější agrese nebo něco takového je podle mého názoru naprostým omylem, naprostým nesmyslem,“ uvedl.

V podobném duchu chce Klaus v pondělí mluvit i před britskými politiky ze zahraničního výboru ve Sněmovně lordů, kam byl pozván na takzvané slyšení. Výbor se bude zabývat situací na Ukrajině a vztahem EU a Ruska. „To, co budu říkat, není mainstreamový názor, není to připojení se k té neuvěřitelné manipulativní propagandě, která dominuje světovým, a bohužel musím říct, že v nemalé míře i našim médiím, takže já tam budu chtít vyjádřit racionálnější postoj,“ řekl Klaus.