Praha 1 zaplatí za okřídleného lva na Klárově pokutu. Nemá totiž povolení

Praha – Pokuta 150 tisíc korun, tolik musí podle magistrátních památkářů zaplatit Praha 1 za sochu okřídleného lva na Klárově, která je věnována památce československých pilotů ve službách RAF. Radnice údajně porušila zákon tím, že pro umístění sochy nedostala od památkářů povolení. Rozhodnutí magistrátu je nepravomocné.

„Pokutu mohu potvrdit. Nesouhlasíme s ní a odvoláme se. Více to nyní komentovat nebudu,“ řekla dnes mluvčí prvního pražského obvodu Veronika Blažková. Ve věci tedy bude muset rozhodnout ministerstvo kultury, které je v tomto případě odvolacím orgánem. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přitom nedávno prohlásil, že je ochoten se na protest proti rozhodnutí osobně k památníku přivázat.

„V žádném případě nechceme dehonestovat památku československých letců, nicméně jsme toho názoru, že je nezbytné dodržovat platné zákony, nikoliv je obcházet. Starosta a někteří radní by měli být příkladem pro dodržování jasných administrativních postupů,“ vysvětlila postup památkářů mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Socha v podobě dvoumetrového okřídleného lva je umístěna na betonovém podstavci pokrytém žulou. Na výrobu sochy podle návrhu britského sochaře Colina Spoffortha sehnali peníze Britové žijící v Česku, chtěli tak poděkovat za hrdinství československých letců sloužících v řadách britské RAF. 

Spor o umístění sochy vede radnice už od úplného začátku. Památkářům totiž vadí monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizují také postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse. Památkáři jim v Praze nabídli jako alternativu jiné lokality. Pomník odhalili spolu s vnukem Winstona Churchilla čeští politici a váleční veteráni letos v červnu.

O sporu kolem sochy okřídleného lva na Klárově čtěte víde ZDE

Československých letců v barvách RAF sloužilo během druhé světové války přibližně 2 500, přičemž 493 z nich v bojích zahynulo. Respekt obyvatel Spojeného království si vysloužili zejména při slavné bitvě o Británii, kdy nacisté utrpěli první významnou porážku.