Můžou pomoci v boji s ebolou roboti?

Praha – Vědci ze čtyř amerických univerzit se scházejí, aby společně řešili možnosti, jakými lze zabránit přenosu eboly z pacienta na ošetřujícího. Jejich cílem je posoudit, jak lze při ošetřování pacientů nakažených tímto virem využít robotické systémy, s nimiž se třeba dá manipulovat z jiné místnosti či dokonce jiné budovy.

Roboti by se dali využít třeba k podávání medikamentů pacientům, což eliminuje riziko nakažení ošetřujícího zdravotníka. „Já myslím, že to je cesta. Když se podíváme na vývoj robotických systémů ve zdravotnictví, tak v jednom období byly robotické systémy zkoušeny pro jednoduché úkony, třeba u ochrnutých pacientů. Dokázaly jim podat lék či jídlo… Myslím, že většina pacientů by dokázala pochopit, že se ostatní chrání,“ uvedl primář cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce Petr Štádler. Dodal, že neopomíjí důležitost kontaktu s pacientem, ale zrovna tak považuje za důležitou ochranu ošetřujícího personálu.

V boji s ebolou zmínil rovněž systém Xenex, který využívá UV záření k dezinfekci. Přesněji řečeno technologie Xenex využívá xenonový plyn k vytvoření záření, které se ukazuje 25 000 krát intenzivnější než sluncem produkované UV záření. To zabíjí široké spektrum virů a bakterií. „Jak jsem se dočetl v literatuře, má je v současnosti přes 250 nemocnic v USA. Likvidují až 99,9 procenta viru eboly,“ podotkl Petr Štádler.

Technologie Xenex
Zdroj: ČT24

Robotické systémy posouvají chirurgii

Podle jeho slov znamenal vstup robotiky do zdravotnictví skutečný přelom. V cévní chirurgii například umožnila realizovat projekt miniinvazivní chirurgie, jak již byla známa v ostatních chirurgických oborech. „V současné době si těžko někdo dokáže představit, že by nebyla provedena laparoskopická cholycystektomie (odstranění žlučníku). Laparoskopická chirurgie je velmi složitá a vyžaduje velkou erudici chirurgů. Když se objevily robotické systémy, zjistilo se, že úplně odbouraly všechna negativa laparoskopie v cévní chirurgii,“ poznamenal.

Primář Petr Štádler: Roboti jsou cestou v boji s ebolou (zdroj: ČT24)

S rozvojem techniky a objevů v oblasti přenášení světla, obrazu, jeho projekce na obrazovku, čipové kamery a řady dalších se rozvíjí i robotické systémy ve zdravotnictví. „Robotický systém neprovádí zákrok sám, ale přenáší pohyb chirurga a jeho dovednosti dostává na kvalitativně vyšší úroveň. Dá se třeba eliminovat třes ruky chirurga,“ podotkl primář.