Ministr obrany vyznamenal české vojáky z Afghánistánu

Praha - Příslušníci 2. strážní roty BAF, kteří poslední půlrok strávili na afghánské základně a přispěli k eliminaci několika povstaleckých vůdců, dnes na Vítkově převzali od ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla vyznamenání. Obdrželi medaile za službu v zahraničí a Jiří Pazděra s dalšími sedmi získali navíc záslužný kříž.

Události ČT: Co se stalo v Bagrámu (zdroj: ČT24)

Na ochraně spojenecké letecké základny v afghánském Bagrámu se podílelo sto padesát českých vojáků od letošního dubna. Po svém návratu z půlročního nasazení byla jejich služba oceněna českou armádou. Všichni obdrželi medaili za službu v zahraničí a přes šedesát z nich získalo odznak za bojový kontakt, protože se při svém působení střetli přímo s nepřítelem. Jejich velitel Jiří Pazděra a sedm dalších pak získalo i Záslužný kříž ministra obrany. Ceremoniálu se účastnili i pozůstalí pětice vojáků, kteří v Afghánistánu zahynuli při sebevražedném atentátu a které už na konci října vyznamenal za hrdinství prezident Miloš Zeman.

  • "Jste výkladní skříň naší armády, jste výkladní skříň naší státnosti," řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Během svého nasazení měli za úkol vyjíždět do okolí základny a zabraňovat povstalcům odpalovat rakety. Příkazy dostávali od amerického velení. Pomáhali získat zpravodajské informace a rovněž se několikrát dostali do boje s povstaleckými vůdci. V jednom případě se jim podařilo zlikvidovat i důležitého povstaleckého představitele. „Poté, co byl zabit, ustala veškerá bojová aktivita povstalců na severu. Byla to prakticky hlava celé severní buňky a dodnes, když jsme odtamtud odlétali, ta hlava nebyla nahrazena,“ řekl Jiří Pazděra.

V oblasti Bagrámu operuje několik menších organizací, které jednak vedou cílené útoky na základnu aliančních spojenců, jednak propukají boje i mezi nimi. Nutnost vzdorovat útoku nebyla každodenní, ale i tak se čeští vojáci dostali do kontaktu s nepřítelem často. Standardní reakcí podle náčelníka Pavla je palebný přepad nebo léčka. „Rozhodně to ale nebyla činnost, která byla prosta nebezpečí, vždy v tom byla spousta nástrah,“ prohlásil Pavel.

Tragický den 8. července 2014

„Spálené maso, spálený plast z vozidel, hořící auto. V Afghánistánu to samo o sobě moc nevoní a do toho nafta a semtex. Na ten zápach nikdy nezapomenu,“ řekl Ondřej Červen, velitel strážní čety Foxtrot.

„Strašný výbuch, tma, protože to zvedlo do vzduchu spoustu hlíny. (…) V tuto chvíli se nám přetočil celý svět,“ vzpomíná Ladislav Hetflaiš, příslušník strážní čety Foxtrot.

Největší ztrátu utrpěla česká jednotka v červenci, kdy sebevražedný atentátník zabil několik vojáků – čtyři byli mrtví na místě, jeden později zemřel v nemocnici. Na dnešní slavnosti na Vítkově byl i Jaroslav Mevald, který přežil útok se zraněním jenom o pár dnů později a dnes získal zvláštní medaili. V nedávné době byli čeští vojáci oceněni i americkou armádou. Bronzovou hvězdu udělili právě Pazděrovi a také Davidu Lavičkovi.