Porod v nemocnici jen s asistentkou: pro ministerstvo rozumný kompromis

Praha – Ministerstvo zdravotnictví povolilo od ledna porod v nemocnici s asistentkou, kdy lékař zasahuje jen při komplikacích. Podle lékařů to je alternativa, o kterou si ženy říkají častěji než dříve. Těhotné si ale nemohou do nemocnice přivést jakoukoliv asistentku, ale jen tu, která má s nemocnicí smlouvu. „Aby ta porodní asistentka mohla v našem zařízení rodit, musí být v pracovně právní vztahu. Pokud je takový požadavek, rodí naše porodní asistentky,“ potvrdil Petr Velebil z Ústavu péče o matku a dítě.

Porod v nemocnici, ale jen s asistentkou: podle ministerstva rozumný kompromis (zdroj: ČT24)

Asistentka Kristýna Neubertová Zemánková spolupracuje s nemocnicí ve Vyškově. Podle ní jsou právě menší porodnice v tomto otevřenější. „U větších nemocnic jsem se zatím s velkou vstřícností nesetkala,“ řekla asistentka. Počet žen, které chtějí dítě na svět přivést jen s asistentkou, přitom roste. Potvrzují to i v nejvytíženější porodnici v Česku v pražském Podolí.

Podle lékařů může být právě taková varianta možností pro ženy, které by jinak chtěly rodit doma. „Jestliže ta žena touží po prostředí, které by si mohla vybrat, a s lidmi, kterým důvěřuje, tak tohle je ideální cesta,“ domnívá se přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky ostravské nemocnice Vít Unzeitig.

Dál ale lékaři ani ministerstvo jít nechtějí. Porody doma jsou pro ně krokem zpět. „Je to velmi riskantní krok. A ministerstvo se určitě nebude zabývat tím, aby tuto problematiku upravovalo,“ zhodnotil domácí porody ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Otázkou domácích porodů se ale bude zabývat i Evropský soud pro lidská práva, Česko tam totiž čelí žalobě dvou matek, které si stěžují, že si nemohly vybrat místo porodu.