Syrské děti z uprchlických táborů bude operovat tým českých lékařů

Ammán - Zhruba desítku syrských dětí, které trpí srdečními vadami, chce v Ammánu operovat český tým lékařů v rámci humanitární vládní mise Medevac. „V rámci tohoto programu zde budeme operovat syrské děti z uprchlických táborů,“ uvedl profesor Tomáš Tláskal, který je primářem dětského kardiocentra v Motole. Čeští lékaři jsou v Jordánsku od úterý, dnes je navštívil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Český tým se v jordánské metropoli zaměřil na případy středně složitých vrozených srdečních vad. „Tady je naštěstí velice schopný dětský kardiolog, který má určitou databázi pacientů z této oblasti, takže nám připravil vhodné pacienty,“ řekl Tláskal. „Ty operace je možné provést s relativně nízkým rizikem u dětí, kde je předpokladem dobrý dlouhodobý výsledek,“ dodal.  

Lékaři prý nechtějí provádět nějaké výjimečně složité zákroky, kdy by hrozila i smrt pacienta. Děti s těmi nejtěžšími srdečními vadami by prý zřejmě měli velké potíže přežít pooperační dobu, následná péče totiž v Jordánsku tak dobrá není: „Chybí tady některé léky a hlavně tady chybí dlouhodobé sledování a možnost dlouhodobé léčby,“ dodal Tláskal.  

Vybavení na ammánské klinice je nicméně dobré a srovnatelné i s Motolem. „I když je pravda, že oni nejsou zaměřeni na operace u dětí, tak některý materiál chybí. Takže my i s vědomím toho jsme si přivezli některý materiál svůj vlastní,“ doplnil primář motolského kardiocentra. 

Čeští lékaři zahájili práci ve středu, kdy odoperovali dvě děti, dnes pak jedno další. Uprchlíkům ze Sýrie budou pomáhat do 20. listopadu. Koncem měsíce na jejich práci navážou dva týmy složené z odborníků na ortopedii a plastickou chirurgii.