Horáček: Se svobodou neumíme pracovat, tradice je příliš krátká

Praha – Se svobodou zatím neumíme nakládat, a vzhledem ke své minulosti ani nemůžeme umět, komentuje Michal Horáček - textař, producent, podnikatel a také zakladatel iniciativy, která před 25 lety přispěla k dialogu mezi vládnoucí mocí a disidenty. Česku podle něj v uplynulém čtvrtstoletí chyběla dlouhodobá tradice demokracie. Mnoha přešlapům a fatálním omylům se proto Horáček nijak nediví. „Ano, bylo tady spoustu věcí, které mě strašně zarmoutily. Ale přesto se to nedá srovnat s těmi lety života předtím, kdy vlastně ani nebyla šance mýlit se,“ uvedl v rozhovoru v nedělním Studiu 6.

Horáček byl v listopadu 1989 znám hlavně jako zprostředkovatel. Spolu s Michaelem Kocábem vytvořil občanskou iniciativu MOST, která měla za cíl dovést k jednomu stolu představitele tehdejší státní moci a občanské opozice. Jak Horáček vzpomíná, o lehký úkol nešlo ani z jedné strany. „Někteří disidenti si samozřejmě prošli trpkou zkušeností a vlastně se jim ani moc nechtělo s druhou stranou zvlášť vyjednávat. Třeba Honza Ruml, ten byl z toho úplně nešťastný. Ještě víc to ale nechtěla ta totalitní moc. Když začne jednat s lidmi, které předtím zavírala do vězení, přestává být totalitní,“ dodává.

Tomu, že by komunisté skutečně mohli moc dobrovolně předat, prý Horáček nevěřil ani 17. listopadu. „Já jsem celý život žil v systému, který vypadal tak neohrozitelně. Měl všechny páky moci, symbolickou, faktickou, represivní – policie, milice, tanky. To nevypadalo, že by se to vůbec mohlo změnit,“ zmiňuje.

Horáček: Se svobodou zatím neumíme, tradici nemáme dlouhou (zdroj: ČT24)

Sám sebe přitom pasuje spíše na „muže revolucí“. Do reálné politiky se mu totiž v 90. letech nijak nechtělo. „Politika se odehrává v rámci stávajících zákonů, které se snaží jemně měnit, ale revoluce se zasazuje o to, aby zákony byly dramaticky zrušeny. Mě bavilo právě to revoluční, následná politika už ne,“ přiznává Horáček.

„Já si přeju, aby Česko v příštích 25 letech mělo hlavně štěstí, protože všechno ostatní se dá odpracovat a můžeme to nějak vyřešit. Moje generace, která zažila listopad, měla ohromné štěstí – a to nebylo nic zaslouženého. Najednou se na nás zřítil zázrak, který nás vyvázal z toho pracovního tábora a z toho ponižujícího režimu a zavedl do něčeho, co má sice celou spoustu problémů, ale jsou to naše problémy a my máme svobodu to řešit.“

  • Česko si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24, kde kromě článků připomínajících přelomové události najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.