Tunel Blanka musí počkat na arbitráž. Ta se odkládá

Praha – Tunelový komplex Blanka se nejspíš nestihne otevřít na začátku prosince. Náměstek primátora sice avizoval termín 2. prosince, věc ale komplikuje rozhodčí soud mezi Prahou a dozorcem stavby. Dva ze tří rozhodců totiž dnes odstoupili.

Dozorcem stavby je firma Inženýring dopravních staveb (IDS). Praha s ní vede arbitráž, která má posoudit a „zlegalizovat“ platby, jež město za práci na tunelovém komplexu vydalo. Kvůli odstoupení rozhodců byl ale dnes soud odložen na neurčito. Termín dalšího stání bude určen až poté, co se město a firma domluví na nových rozhodcích. Verdikt soudu je přitom podmínkou, aby mohl být komplex zprovozněn.

Tunelový komplex Blanka
Zdroj: ČT24

Zprávu o odstoupení rozhodců potvrdil náměstek primátora Jiří Nouza. Důvody, které je k tomu vedly, ale nezná on ani protistrana. „Odstoupili z nám neznámých důvodů. Za nás mohu říct, že ale budeme i nadále pokračovat ve vymáhání částky,“ sdělil mediální zástupce IDS Pavel Kočiš. Mluvčí magistrátu Petra Hrubá doplnila, že rezignace arbitrů může práce zpomalit, a pokud se to stane, překročí termín 2. 12. 2014.

IDS chce více, než bylo ve smlouvě, pracovala déle

IDS žaluje Prahu o 151,5 milionu korun za faktury, které Praha už několik měsíců neplatí. Firma zatím inkasovala 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Jako důvod uvádí, že se její náklady zvýšily, protože se práce několikrát protáhly. V souvislosti se severozápadní částí Městského okruhu jde již o druhou arbitráž, kterou město vede. Kvůli neproplácení faktur, které primátor Tomáš Hudeček zdůvodnil podezřením, že jsou smlouvy neplatné, se Praha soudila i s Metrostavem, který tunely stavěl.

Prosincový termín otevření vyhlášený končícím městským vedením zřejmě nadobro padl. Již dříve ho ale zpochybnila budoucí primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která v souvislosti s problémy se spodní vodou naznačila, že hrozí odklad na březen. Mluvčí Metrostavu František Polák potom řekl, že s prosincovým termínem otevření se při stavbě nikdy neoperovalo, vždy se počítalo s dubnem 2015.

Chronologie

30. září 2014 – Náměstek primátora Nouza oznámil otevření tunelového komplexu na 2. prosince, svátek Blanky.

17. října 2014 – V tunelu proběhl kontrolní den. Objevily se pochybnosti, zda lze stihnout harmonogram prací. Nouza odmítá námitku, že spuštění provozu komplikují průsaky spodní vody.

10. listopadu – Nouza sdělil veřejnosti, že nevidí důvod, proč by tunel neměl být otevřen včas.

14. listopadu – Nastupující pražská primátorka Adriana Krnáčová sdělila veřejnosti, že termín otevření může být nejdřív v březnu, až po bezpečnostních prověrkách. Stavební firma Metrostav oznámila, že počítá s otevřením v dubnu 2015.