Antl složil slib, Senát je znovu kompletní

Praha - Senát má znovu všech 81 plnohodnotných členů. Až dnes mohl složit slib a ujmout se tak svého mandátu senátor Miroslav Antl (za ČSSD), protože Nejvyšší správní soud teprve včera zamítl stížnost Pirátů proti jeho zvolení na Rychnovsku.

Pirátům vadilo to, že se jejich delegáti nedostali do tří komisí v Opočnu a do jedné v Doudlebech nad Orlicí s vysvětlením, že strana zároveň nekandidovala v souběžných komunálních volbách. Zákon totiž podle ministerstva vnitra stanovil, že se komise při souběhu sestavují podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí, nikoliv podle právní úpravy parlamentních voleb. V některých obcích Pirátům přesto vyhověli, ve sporných okrscích ale v komisích nebyli. Výklad Státní volební komise sice byl podle NSS chybný, zneplatnění voleb ve čtyřech okrscích se ale do Antlova výsledku nijak nepodepsalo.

Ostatních sedmadvacet senátorů, kteří byli letos zvoleni, získalo už ve středu právo aktivně se účastnit jednání Senátu a hlasovat. Kvůli Antlově případu ovšem musel Senát až na dnešek počkat s rozdělením senátorů do komisí a výborů tak, jak se na tom dohodly senátorské kluby.

Antl: Soud meškal, věděl, že rozvrátí schůzi

V souvislosti se zpožděnou prací horní komory Antl nešetřil kritikou. „Nepřekvapil mě verdikt, překvapilo mě to, že přišel pozdě, mělo k němu dojít o týden dřív,“ konstatoval. „Soud si to uvědomuje od začátku a je v tom určitá taktika a strategie. Velmi dobře věděl, že Senát bude zasedat 19. listopadu, dal svůj verdikt 20. listopadu, věděl, že tím rozvrátí schůzi.“

Nové vedení senátních výborů se po dnešním rozhodování stranicky příliš nezměnilo. Antl se stal staronovým předsedou ústavně-právního výboru, sociální demokracii zůstalo předsednictví i v dalších pěti výborech; ODS povede dva, předsednictví výboru pro záležitosti EU udržel klub KDU-ČSL a nezávislí. Nové předsedy získaly jen tři výbory. V čele výboru pro veřejnou správu nahradil Iva Bárka (ČSSD), který se stal místopředsedou Senátu, Miloš Vystrčil (ODS). Předsedou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku se stal nově Jan Žaloudík (ČSSD), šéfem výboru pro záležitosti EU Václav Hampl z klubu lidovců a nezávislých.

Do konce roku čeká obnovený Senát volba ústavního soudu a především projednávání zákona o platech ústavních činitelů. Ten má sněmovna schválit počátkem prosince a dosud není jasné, o kolik platy politiků vzrostou. Senát se ale pozdní lhůtou do výrazné časové tísně. „Budeme postaveni před hotovou věc,“ konstatuje jeho předseda Milan Štěch. „Buď to, co sněmovnu opustí, necháme projít, nebo to zamítneme – a když to zamítneme, bude od Nového roku platit automatický nárůst o 26 procent. A to je nepřijatelné. Každé řešení je špatné řešení.“