Česká hlava mi přinese víc písmen na parte, reaguje 84letý vědec

Praha – Projekt Česká hlava rozdal šest prestižních vědeckých cen za výjimečné badatelské výsledky. Tu nejvýznamnější - Národní cenu vlády Česká hlava, si vysloužil svým celoživotním dílem čtyřiaosmdesátiletý biochemik Emil Paleček. Drží totiž primát v objevu způsobu, jak díky elektrochemii zkoumat molekulu DNA. Odborná porota vybrala i další úspěšné vědce a českou firmu, například za výzkum zpracovávání odpadů z kožedělného průmyslu, čištění surového bioplynu a výzkum nádorů prsu.

Při třináctém slavnostním udílení nejprestižnější české ceny za vědu, výzkum a inovace si laureáti rozdělí 1,7 milionu korun. Letošnímu ročníku dominuje chemie a ekonomická ekologie stejně jako téma propojování vědy s praxí. Všichni laureáti jsou v zahraničí známými jmény.

Ocenění si vysloužilo přezdívku česká „Nobelova cena“. Dnes si ji při galavečeru převzme Emil Paleček, který pracuje od roku 1955 v Biofyzikálním ústavu Akademie věd ČR v Brně. Vědec se prosadil v době komunismu, ale nabídky, aby pracoval v nejslovutnějších světových laboratořích, odmítal. „Kdybych to býval přijal, tak bych se nemohl vrátit. Tady jsem měl maminku a slečnu,“ vysvětlil. Podle jeho syna Pavla Palečka nakonec nesměl významný chemik cestovat ani do Moskvy. Izolován však nebyl – takříkajíc přicházela hora k Mohamedovi. „Jako dítě jsem vnímal, že se u nás doma otáčí řada lidí z celého světa. Ti si podávali dveře od jeho laboratoře,“ poznamenal Pavel Paleček.

Výsledky práce Emila Palečka využívá moderní medicína dodnes. „Cenu dostávám na stará kolena. Znamená to především, že na parte bude o několik slov víc,“ zareagoval laureát. Pokud by ji dostal dřív, lépe by se mu prý pracovalo. Dnes ji chápe jako ocenění své dosavadní práce. Uznávaný vědec se snaží výzkum propojit s praxí, mimo jiné v Masarykově onkologickém ústavu v Brně spoluzakládá elektrochemickou laboratoř pro výzkum a diagnostiku rakoviny.

"Českou nobelovku" získal Emil Paleček (zdroj: ČT24)

Kdo byl dále navržen na ocenění kromě Palečka:

  • Bohdan Pomahač - rekonstrukční plastický chirurg
  • Václav Hořejší - molekulární imunolog
  • Bedřich Moldan - geochemik
  • Jaromír Růžička - jaderný chemik

Cena Invence za přírodní vědy putuje ke Karlu Kolomazníkovi z Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati. Celoživotní výzkum věnoval zpracovávání odpadů z kožedělného průmyslu. „Vyvinul jsem postup, který odděluje bílkovinu od tuku. Bílkovina se zpracovává na kvalitní želatinu, tuk na bionaftu,“ shrnuje svou práci Kolomazník. Výzkum se uplatňuje v koželužnách od Argentiny, USA, Kanady až po Indii.

Zbývající ocenění:

  • Cenu společnosti Kapsch v oblasti technických věd dostane Pavel Izák z Ústavu chemických procesů AV ČR. S týmem vyvinul postup, jak z bioplynu vytvořit biometan se stejnými vlastnostmi jako zemní plyn. Vynález může pomoct v městské dopravě, zemědělcům a snížit závislost na dovozu plynu.
  • Cenu Industrie za nejvýznamnější inovační technologii či výrobek získala jičínská firma MICRORISC, s. r. o. Její vynález umožní výrobcům elektroniky levně inovovat jakýkoliv jejich výrobek a poskytnout mu bezdrátové připojení ke zbytku světa přes internet.

Vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek: „Myšlenky, originalita a kreativita lidského mozku jsou ta největší hodnota a surovina, kterou Česká republika má.“

  • Dva vítěze má letos Cena skupiny ČEZ, která se uděluje za výrazné vědecké úspěchy studentům doktorandského studia. Získal ji lékař Ondřej Gojiš z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za výzkum nádoru prsu. „Přibližně 60 procent karcinomů prsu jsou estrogen pozitivní, což znamená, že jsme schopni alespoň částečně ovlivnit jejich biologické chování pomocí takzvané hormonální terapie,“ uvedl Gojiš. Druhou laureátkou je Pavla Eliášová z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, kterou porota ocenila za výzkum krystalických hlinitokřemičitanů - zeolitů.