Výběr lékaře jako „nadstandard“ zůstal, nemocnice ho moc nenabízejí

Praha – Z reforem ve zdravotnictví, které první platby přinesly už v roce 2008, toho moc nezbylo. Některé poplatky letos zrušila vláda Bohuslava Sobotky a nadstandardy zamítl Ústavní soud. Jeho nález se sice netýkal příplatku za výběr specialisty, přesto od něj některé nemocnice upustily, a tak se vrátilo placení načerno. Legislativně to je přitom zbytečné.

„Možnost výběru lékaře mezi nadstandardy nebyla a Ústavní soud se jí ve svém nálezu vůbec nezabýval,“ konstatovala mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Zavedení přineslo Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera (TOP 09). Oficiálně je tak od začátku roku 2012 horní strop příplatku patnáct tisíc korun za výběr lékaře. Protože ale nemocnice nevědí jistě, jestli mohou službu nabízet, raději ji neanoncují vůbec. „Zájem ze strany lékařů ani pacientů tak velký nebyl,“ dodává jako jeden z důvodů ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Navíc právníci nemocnice konstatovali, že i tohle je typ nadstandardní péče. 

V některých případech nemocnice zachovaly vstřícnost, byť třeba jen u vybraných chirurgických oborů. V takové situaci pacient sepíše s nemocnicí smlouvu a lékař pak dostane zkrácenou částku. Praxe zůstala zachována třeba ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. „Své místo to má. U nás to bude i nadále možné, i když ten výběr je minimální,“ řekl ředitel nemocnice Marek Zeman. Pacienti si zde mohou vybírat v chirurgických oborech, jako jsou kardiochirurgie, ortopedie nebo urologie.

Často se zájem zvolit si lékaře objevuje v porodnictví. V podolské porodnici zaznamenávali zájem o určité porodníky, anesteziology nebo pediatry, ale na základě ústního doporučení Ministerstva zdravotnictví od toho upustili. 

Zrušené nadstandardy:

očkování 500-1500 Kč
lehké sádry 150-1600 Kč
nitrooční čočky až 40 000 Kč

Platné příplatky:

za vybraného specialistu 5000-15000 Kč
nadstandardní pokoje 400-4000 Kč 

Peníze bokem

Nelegální cestou tak šla třeba jedna nastávající maminka, kterou v těhotenství provázely komplikace a která se obávala potíží při samotném porodu. Předem si vybrala lékaře, uzavřela s ním ústní dohodu a po porodu mu zaplatila na účet dohodnuté peníze. „Nerada bych uváděla úplně přesnou částku, řekněme, že to bylo v rozmezí 12 až 17 tisíc,“ uvedla v rozhovoru pro ČT. O placeném výběru lékaře vedou debaty lidé na internetových diskusích, kde hledají rady a kde může člověk narazit na přiznání o zaplacení lékaře neoficiálním způsobem. Stížnosti však nejsou, a nemocnice tak o těchto metodách vlastně nevědí.

  • "Záměr byl především protikorupční,„ uvedl bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který resort vedl od července 2010 do července 2013. “Jestliže je specialista blokován pacientem, jehož stav je vážný, ten pacient musí mít přednost."

Nyní Ministerstvo zdravotnictví připravuje analýzu, v kterých nemocnicích a jak moc pacienti o příplatek za vlastní volbu specialisty stojí. Bude se také zjišťovat, jestli je tento přetrvávající stav v souladu s programem dnešní koalice, která letos stihla schválit zrušení třicetikorunového poplatku v ambulancích a lékárnách.

Placení u lékaře

1. ledna 2008 - počátek regulačních poplatků, 30 Kč za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 Kč za den pobytu v nemocnici a 90 Kč za pohotovost, ochranný limit na výdaje stanoven na 5 000 Kč

1. dubna 2009 - poplatky u lékaře přestali platit lidé mladší 18 let, dětem a seniorům se snížil ochranný limit na 2 500 Kč

1. prosince 2011 - poplatek za pobyt v nemocnici se zvýšil na 100 Kč

1. ledna 2012 - zavedení nadstandardů s 18 položkami, týkaly se očkovaní, typu sádry nebo čočky; poplatek spojený s receptem se začal platit jenom za jeden recept, ne za každou položku na něm

2. července 2013 - Ústavní soud zrušil nadstandardy

1. ledna 2014 - zrušení poplatku za pobyt v nemocnici