Průvod proti Zemanovi donesl na Hrad petici

Praha – Na pět stovek lidí požadujících odstoupení prezidenta Miloše Zemana prošlo centrem Prahy až na Pražský hrad. Tam jejich zástupci předali petici se svým požadavkem. Účastníci si přinesli transparenty s hesly proti Zemanovi a vlajky nejenom české, ale také ukrajinské a tibetské. Účast je podstatně nižší, organizátoři počítali s více než 1 300 účastníky.

Pochod nazvaný Sto tisíc podpisů z Václaváku na Hrad vyrazil po šesté večer protestovat na Pražský hrad a předat petici za odstoupení Miloše Zemana z prezidentské funkce. Předtím ještě organizátoři přečetli krátké prohlášení, ve kterém se vymezili proti Zemanovým výrokům, které se týkaly zahraniční politiky, či vůči vulgarismům v rozhlasovém vysílání. „Na dnešní akci jsme pozvali nejen všechny petenty, ale i další občany a známé osobnosti,“ informoval organizátor akce Petr Susa z iniciativy Listopad ještě neskončil. Na sociální síti Facebook přislíbilo účast na protestu přes 1 300 lidí, nakonec jich ale přišlo zhruba 300. Během cesty se k nim další asi dvě stovky lidí přidaly.

Pochod se zároveň obrátil na Senát, aby se „zodpovědně začal zabývat prezidentovými kroky proti demokratickému zřízení a svrchovanosti v kontextu ústavy“. Účastníci pochodu, který se obešel bez incidentů, vykřikovali hesla kritizující prezidenta Zemana a jeho vstřícný vztah k ruské politice. „Ať žije kavárna,“ skandovali účastníci cestou kolem kavárny Slavia v narážce na prezidentův výrok o „pražské kavárně“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček:

„Budeme připraveni převzít manifestační petici. Pokud jde o požadavek organizátorů, pan prezident se rozhodně abdikovat nechystá.“

Petice, kterou chtějí účastníci pochodu předat zástupcům prezidentské kanceláře, je elektronická a připojilo se k ní na sto tisíc lidí. Taková petice ale není právně závazná, protože neobsahuje vlastnoruční podpisy občanů. Organizátoři proto zároveň sbírají podpisy přímo na petiční archy, na ně se podepsaly čtyři tisíce lidí. Cílem je sebrat alespoň deset tisíc podpisů, v tom případě se totiž musí peticí zabývat Senát.

Protestní pochod Sto tisíc podpisů z Václaváku na Hrad
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Autoři petice, kterou inicioval pardubický zastupitel za TOP 09 Jan Němec, jsou přesvědčeni, že „není přípustné určovat jiným státům, aby se zřekly své suverenity“, což podle nich učinil Zeman v případě Ukrajiny a výzvy k její tzv. „finlandizaci“. Pochybují také, že by v případě konfliktu Zeman řádně vystupoval jako vrchní velitel českých ozbrojených sil. „Nemáme jako občané této země vzhledem k jeho dosavadním krokům jistotu, že se v případě možného mezinárodního konfliktu funkce vrchního velitele ozbrojených sil zhostí zodpovědně,“ sdělili.

Na internetu vznikla ale také petice podporující Miloše Zemana. Připojilo se k ní zatím na 20 tisíc lidí a také ona má i svoji oficiální papírovou verzi. Tu mohou lidé podepisovat například v centrále Strany práv občanů.

Miloš Zeman na návštěvě Jihomoravského kraje
Zdroj: ČT24/ČTK