Ledovka zkomplikovala život hasičům, zdravotníkům i energetikům

Praha – Kvůli ledové kalamitě zůstávají v pohotovosti záchranáři, hasiči i energetici. Počasí o elektřinu připravilo tisíce domácností. Ledovka ochromila i železniční dopravu, změny provozu od večera zasáhly přes 100 tisíc cestujících. V Praze došlo ke kolapsu tramvajové dopravy. Pojišťovny evidují nárůst škod kvůli ledovce a námraze o 30 procent. ČHMÚ prodloužil výstrahu před ledovkou až do středy 18:00.

Kvůli kalamitě se ocitly bez proudu tisíce domácností po celé republice

Námraza na řadě míst obalila větve stromů, které pak padaly do vedení nebo vedení přímo obalila. Energetici kvůli výpadkům elektřiny ráno vyhlásili kalamitní stav v okresech Chrudim, Přerov a Svitavy. Ve druhých dvou zmíněných se podařilo kalamitu odstranit dnes večer, na Chrudimsku trvá; bez proudu jsou desítky domácnosti.

Během dne eletřina neproudila k tisícům odběratelů, přičemž některé rodiny čekaly na obnovu od včerejšího večera. Práci techniků tu komplikují podmínky v terénu. „Je to nebezpečné, vidíte, že to každou chvíli praská. Jdete pod tím, nevíte, jestli na vás spadne nějaká větev. Leží na tom i celé stromy, “ popsal Pavel Koloušek, provozní montér ČEZu. Mluvčí této skupiny pro východní Čechy Šárka Beránková uvedla, že opravy na nízkém napětí budou pokračovat ještě o víkendu, kdy začnou výpadky hlásit chataři a chalupáři.

Více na webu

Podle skupiny ČEZ se situace už v průběhu odpoledne zlepšila v severních a středních Čechách, „kde se podařilo řadu poruch odstranit,“ uvedl mluvčí skupiny Ladislav Kříž. Energetici předpokládají, že na většině míst se problémy podaří vyřešit ještě během dneška, dispečeři ale stále přijímají hlášení o nových výpadcích proudu.

Dráhy očekávají omezený provoz i zítra

Zásadní dopady měla změna počasí na veřejnou dopravu. V Praze poprvé od 60. let zkolabovala tramvajová síť, stejné problémy hlásilo i Brno (závislé navíc také na trolejbusech). Vedle toho nevyjely ani desítky vlaků; spoje tak nabíraly mnohahodinová zpoždění. Dílčí obnovení provozu se podařilo během úterního dne, v nouzovém režimu kvůli namrzlým trolejím budou ale České dráhy fungovat i zítra.

„Z důvodu prodloužení výstrahy ČHMÚ i na středu 3. prosince 2014 předpokládáme, že se bude opakovat omezení provozu vlaků v obdobném rozsahu jako dnes. Žádáme všechny cestující, aby své cesty zrušili, odložili nebo využili jiné dopravní prostředky,“ oznámily na svém webu.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE O ŽELEZNIČNÍ A TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ

Jednání krizového štábu hl. m. Prahy

Dopoledne kvůli ledovce zasahoval Krizový štáb hl. m Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou a generálním ředitelem Dopravního podniku hl. m. Prahy Jaroslavem Ďurišem. Ten po jednání uvedl, že dopravní podnik zatahuje tramvaje, které zůstaly viset v noci, a odstraňuje námrazu z trolejového vedení, aby mohl být obnoven provoz tramvají. Páteřní spoj č. 9 se rozjel odpoledne, v podvečer se k němu přidala tramvaj č. 18.

Pojišťovny: Škody kvůli kalamitě narostly o 30 procent

Anketa mezi největšími pojišťovnami v Česku ukázala, že pojištěnci nahlásili o 30 procent více škod než je běžné. Ledovka a námraza způsobovala zejména menší škody na vozidlech v důsledku nárazů. Pojišťovny ale očekávají, že klienti budou teprve hlásit velké škody na majetku a také na zdraví. Podle mluvčího Kooperativy je běžné, že zdravotní újmy hlásí klienti až po konci léčení – pohmoždění po 14 dnech, podvrtnutí po měsíci a zlomeniny až třeba po dvou měsících, vysvětlil Milan Káňa.

Zdravotníci

Ledovka přidělala práci také zdravotnickým záchranářům. Například Pražská záchranka má kvůli ní o 36 procent výjezdů. Záchranáři ošetřovali úrazy a asistovali u dopravních nehod.

Plno měly úrazové ambulance. Například v nemocnici Na Bulovce ošetřili o třetinu více chodců, většina z nich se zranila následkem pádu na náledí. Nejčastěji šlo o poranění zápěstí, kotníků, zlomeniny končetin či naražení páteře. Provoz nemocnic ledovka neomezila. Podle ředitelů a mluvčích velkých pražských nemocnic se velká většina zaměstnanců dostala do práce včas.

Hasiči

Hasiči kvůli ledovce zasahovali v pondělí a dnes v noci sedmkrát častěji než obvykle. Řešili zejména popadané stromy a spadlé elektrické vedení. Padesátkrát češtěji zasahovali u dopravních nehod a evakuovali také lidi z vlaků. Krajská střediska musela povolat posily, aby nápor zvládla.

Lesy ČR doporučují, aby lidé při ledovce a sněžení nechodili do lesa

Státní podnik Lesy České republiky vydal preventivní doporučení, aby lidé při současné ledovce a sněžení nevstupovali do lesa. Hrozí totiž pád stromů i celých větví. Podle lesníků by si ze stejných důvodů měli dát pozor i řidiči v lesních úsecích. Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi, na lesním majetku zatím ledovka nezpůsobila větší škody, uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Sněmovna si vyžádala informace o přístupu ČD k cestujícím

Sněmovna ČR si na návrh ODS vyžádala od premiéra Bohuslava Sobotky informace o tom, jak ČD přistupovaly k cestujícím, kteří kvůli ledové kalamitě uvázli ve vlacích a na nádražích. Informaci požadoval předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura, podle něhož se ČD v pondělí i dnes dost nepostaraly o své pasažéry na rušených spojích. „Lidi nechaly bez pomoci a bez tepla a to já považuji za velkou chybu,“ uvedl Stanjura. Podle něj museli mnozí cestující nocovat ve vlacích a v nevytopených nádražních halách.

Exministr poukazoval také na nedostatek komunikace či chybné informace. ČD dle jeho slov vypravovaly některé vlaky bez zajištění navazujících spojů. Vysvětlení si vyžádal od premiéra, protože nový ministr dopravy má být jmenován až ve čtvrtek.