Policejního plukovníka zprostil soud obžaloby z krytí dealera

Praha – Vrchního radu Národní protidrogové centrály Miroslava Vogela zprostil soud obvinění z krytí trestné činnosti svého informátora. Ten tvrdil, že vyráběl a prodával pervitin na Vogelův pokyn, žalobce pro vysoce postaveného policistu žádal tříletou podmínku a stejně dlouhý zákaz činnosti. Verdikt zatím není pravomocný.

Pražský městský soud nepravomocně zamítl žalobu, kvůli které hrozilo Miroslavu Vogelovi z policejní Národní protidrogové centrály až desetileté vězení – ačkoli žalobce žádal mírnější trest. Soudce zpochybnil věrohodnost svědka, na jehož výpovědi obžaloba stála. Drogový dealer Petr Ryžák, kterého letos v létě poslal liberecký krajský soud nepravomocně na 15 let do vězení, tvrdí, že pervitin prodával na Vogelův pokyn, policista tak chtěl snadněji proniknout do drogového podsvětí. Policista prý věděl o tom, že informátor obchoduje s drogami, a nic proti tomu nepodnikl. Stejně tak měl Vogel Ryžánkovi vyzrazovat informace z policejního šetření. Podle obžaloby tak měl Vogel činit mezi lety 2010 a 2012.

Předseda senátu Petr Hovorka však Ryžákovi neuvěřil, a proto dnes Vogela zprostil obžaloby. „Věrohodnost svědka je od začátku oslabována skutečností, že začal policii poskytovat informace o obžalovaném v okamžiku, kdy byl sám vzat do vazby. Vypovídal nepravdivě veden motivací vyvinit se z vlastního trestního řízení,“ odůvodnil své rozhodnutí. Dodal, že mu chyběly další důkazy jako odposlechy nebo listiny. „Čím více dokazování soud prováděl, tím více a více byla rozmělňována žalobní tvrzení a prohlubovaly se pochybnosti o tom, že se skutky staly. U některých bylo dokonce prokázáno to, že se nestaly,“ upozornil soudce. Před vynesením rozsudku vyšlo najevo, že je Ryžák ve vazbě, protože ho nedávno policie opět chytila s půl kilogramem efedrinu.

Vedoucí jednoho z odborů Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel obvinění odmítal. Uvedl, že si vůči drogovému dealerovi počínal v souladu se zákony i se závazným pokynem policejního prezidenta. „Nespáchal jsem žádné protiprávní jednání, jednal jsem podle svého svědomí. I nadále bych postupoval stejně. Trestní řízení mi zkazilo profesní a soukromý život i zdraví,“ řekl Vogel. Je naopak přesvědčen, že se spolupráce s ním Ryžánek pokoušel využít. „Říkal mi o sobě, že spadl do drog a že si chce vyřídit účty s lidmi, kteří ho do toho dostali. Podle mě ale ode mě spíš zkoušel zjišťovat informace,“ podotkl Vogel. Že by informátora nabádal k prodávání drog, odmítl. Šlo prý pouze o účelovou součást Ryžánkovy obhajoby v jeho vlastním případu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila Miroslava Vogela ze zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, nadržování a ohrožení utajované informace. Státní zástupce pro něj nakonec požadoval tříletý zákaz činnosti u bezpečnostních sborů a tříletý podmíněný trest odnětí svobody.

Vogel zůstal navzdory trestnímu řízení ve službě. V současné době vede jeden z odborů protidrogové centrály, u které pracuje přes 20 let.