Sněmovna vyslyšela Stropnického a zrušila Vojenský újezd Brdy

Praha – Poslanci odsouhlasili normu, která od ledna 2016 zruší Vojenský újezd Brdy a zmenší další výcvikové prostory. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dal jasně najevo, že armáda je v dosavadním rozsahu nepotřebuje. Předloha míří k projednání do Senátu.

Fotogalerie je souborem snímků použitých s laskavým svolením autora Josefa Cinka.

Předlohu nepodpořili zejména poslanci ČSSD a KSČM - pro normu hlasovalo 99 ze 176 přítomných poslanců, proti jich bylo 45. Podle Stropnického území ztratilo účel určení a zrušení újezdu podpořily už tři vlády. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna rozhodla správně,“ zdůraznil ministr obrany. Podle něj armáda ušetří 70 milionů korun, ovšem neupřesnil, za jakou dobu. Ministr zdůraznil, že současná armáda nepotřebuje újezdy, které počítají se 110 tisíci vojáky, když jich má nyní 21 tisíc.

Se zánikem újezdu zmizí podle ministra kategorie občanů omezených na vlastnických právech i těch, kteří nemohou volit ani být voleni. „Nebude se také prodlužovat nepřirozený stav, kdy rozlehlé a z hlediska krajiny mimořádně hodnotné území je vyhrazeno několika málo privilegovaným, kteří se získanou propustkou, jak bych to řekl slušně, tráví volný čas,“ zmínil Stropnický.

Ministr obrany Martin Stropnický:

„Ruku v ruce se zrušením újezdu bude postupovat proces vyhlášení území chráněnou krajinnou oblastí. Jsem přesvědčen, že se nám ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí podaří nastavit takový režim, který bude krajinnou oblast účinně chránit, ale neudělá z ní armádní skanzen.“

Proti zrušení brdského újezdu dlouhodobě vystupuje Středočeský kraj. Naproti tomu ten Plzeňský se zánikem souhlasí. Středočeši pochybují o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území. Armáda tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 podle stanoveného plánu. Kraj se také obává developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast.

Hranice změní i další újezdy

V důsledku zákona vznikne šest nových obcí. Pokud bude návrh zákona platit, uvolní se asi 42 tisíc z celkové rozlohy zhruba 129 600 hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.

Podle návrhu budou dostávat nově vzniklé obce v letech 2016 a 2017 dvojnásobek částky, jež by jim jinak připadla z rozpočtového určení daní. Právě s rokem 2016 by měly nové obce podle schváleného pozměňovacího návrhu Ivana Gabala (KDU-ČSL) vzniknout.