Léčba diabetiků kmenovými buňkami má znovu zelenou

Praha – Odborné lékařské společnosti se shodly, že léčba diabetiků, kterým hrozí amputace nohy, za pomoci kmenových buněk je účinná a bezpečná. K závěru došly na semináři uspořádaném ministerstvem zdravotnictví. Podle ministrova náměstka Toma Philippa by mohla být léčba zařazena do seznamu výkonů od ledna 2016. S jeho případnou novelizací by pojišťovny hradily léčbu i dřív. Právě léčba kmenovými buňkami rozpoutala před nedávnem spor ministrů zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO).

Němeček totiž chtěl podle některých novinářů z médií vlastněných Babišem dát léčbu do návrhu seznamu výkonů už pro rok 2015 a nevyzkoušenou léčbou prý ohrožuje pacienty. Němeček ale noviny koaličního partnera obvinil ze lži, neboť od zařazení léčby na seznam ustoupil. Vydavatelství Mafra později uvedlo, že při převzetí článku Mladé fronty Dnes serverem iDnes.cz se stala chyba, a posléze zveřejnilo upřesnění i s omluvou.

„Musím s potěšením konstatovat, že bylo jednoznačně prokázáno, že tato metoda je všemi odbornými společnostmi doporučovaná, považují ji za bezpečnou, legální a povolenou a pro pacienty velmi přínosnou,“ řekl novinářům Philipp. Semináře se podle něj zúčastnili předsedové i místopředsedové odborných společností.

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár: „Ekonomika je tady jasná. Touto metodou se uspoří minimálně polovina prostředků v ČR. Zkušenosti ze zahraničí jsou ještě vyšší.“

Účinnost metody srovnatelnou s jinými potvrdily klinické studie, zdůraznil. Přínosná je pro pacienty, které klasické postupy nedokážou zachránit před amputací. Berlínský diabetolog a angiolog Berthold Amann, který má s prováděním metody mnohaleté zkušenosti, potvrdil, že pokud není možnost klasické léčby, je odběr kostní dřeně a aplikace do postižené končetiny dobrým řešením. Vědecký sekretář České společnosti kardiovaskulární chirurgie Vladislav Třeška uvedl, že jednoznačně podporují rozšíření metody v ČR ve specializovaných centrech. Metoda je vyzkoušena na více než 1 500 nemocných ve světě, více než 60 procentům z nich končetinu zachránila, řekl.

ANO stále nepovažuje metodu za důvěryhodnou

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) ale považuje léčbu za hazard s pacienty. „Nemám nic proti tomu, aby se metoda dále zkoušela (…). Ale situace, kdy ze 100 pacientů pomůžeme 20 a nepomůžeme 80, je nebezpečnou hrou s falešnou nadějí,“ prohlásil. Hrazení pojišťovnou stále považuje za „drahý špás“.

Odborníci kývou kmenovým buňkám. Vyzula je proti (zdroj: ČT24)

Vyzula kritizuje nedostatek experimentálních studií u této metody. Je si vědom, že experimenty menšího rázu provedeny byly, ale nepovažuje to za dostatečné. Nelze postupovat způsobem pokus-omyl. „V medicíně stále stavíme na základech důkazů, a dokud je nemáme jednoznačné, tak je prostě nemůžeme použít,“ tvrdí. Pozastavil se nad tím, že stejní lidé, kteří před několika týdny volali po více studiích, dnes deklarují, že ji už můžeme používat a hradit.