Jak se hledá meteorit? Těžko, i když se ví, kde dopadl

Praha – Nad středem Česka skončila divoká cesta meteoroitu, který vnikl do atmosféry nad Opavskem. Astronomové nyní chtějí najít meteority, které dopadly na zem. Protože zaznamenali dráhu jeho letu, požádali o pomoc lidi z okolí, na Vysočinu se chystá také organizovaná skupina s detektory kovů. I když astronomové dokázali vyznačit poměrně malou oblast, kde leží největší úlomek tělesa, varují, že pátrání nebude snadné. Přečtěte si více o průletu tělesa atmosférou a jeho dopadu.

Zopakují astronomové na Vysočině benešovský úspěch? (zdroj: ČT24)

Dopad meteoritu na povrch Země není výjimečná událost, jenom málokdy se ale podaří zaznamenat jejich dráhu. Tím vzácnější je takový případ na území Česka. Minulý týden se astronomům podařilo pozorovat bolid a vypočítat oblast, kam části meteoroidu, který narazil do atmosféry, dopadly. To však znamená pouze to, že může začít pátrání po nich. Nalézt meteorit, i když se přibližně ví, kde je, totiž většinou není snadné. „V některých případech je meteorit snadné nalézt, protože dopadne na cestu nebo poblíž člověka, který ho rovnou sebere. Ale v tomto případě bude obtížné meteorit najít, jak jsme zjistili,“ podotkl Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akademie věd.

Pod slovem meteorit si – alespoň v případě toho, který dopadl na Vysočině – nelze představovat žádný velký kámen, který by byl zdálky vidět. Jde spíše o drobný objekt, který vyjíždějí hledat výpravy se speciální technikou. Podle Jiřího Borovičky zatím proběhlo neúspěšné hledání největšího úlomku o hmotnosti necelý kilogram. „Tam je jistota polohy plus minus 200 metrů. Ale leží v nepříznivém terénu,“ zdůvodnil astronom dosavadní neúspěch hledání. Astronomové proto vyhlásili i veřejné pátrání, které se týká zejména lidí, kteří žijí v okolí. „Obracíme se především na místní obyvatele, kteří se tak jako tak v oblasti pohybují, zda by jenom nezvýšili pozornost,“ řekl Jiří Borovička.

Jiří Borovička o prvním meteoritu se známou dráhou letu:

„Byl to světový primát, bylo to v roce 1959 poblíž Příbrami, takzvaný meteorit Příbram.“

Kromě největšího úlomku, který leží poblíž obce Rudolec na Žďársku je možné objevit některý z menších. Ty leží na větší ploše, podle Jiřího Borovičky jde o pás dlouhý asi 30 kilometrů a široký čtyři kilometry mezi vírskou přehradou a kopcem Bohdalec. Právě tam se vydá i skupina amatérských astronomů. „Chtěli bychom si pomoci detektory kovu, protože meteority by měly obsahovat dobré množství železa, které by se dalo detektory najít,“ řekl člen týmu, který bude o víkendu meteority hledat, a zakladatel Beskydské oblasti tmavé oblohy Jan Konžolka.

Hledače meteoritů inspiroval nedávný úspěch při hledání úlomků bolidu Benešov. Astronomové po dvaceti letech od jeho pozorování vypočítali oblast dopadu a nalezli čtyři meteority. Profesionálové, nadšenci ani náhodní nálezci však nemohou doufat, že by je nález zvěčnil – že by meteorit dostal jejich jméno. Podle Jiřího Borovičky je možné úlomky nazývat pouze podle měst, obcí nebo jiných geografických útvarů v okolí nálezu. Pojmenování po nálezci nepřipadá v úvahu. „Na to jsou mezinárodní pravidla. Meteority nemůžeme nazývat po osobách,“ zdůraznil astronom.