Zachránili jsme 18 miliard evropských dotací, tvrdí Brabec

Praha – Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že Česko nepřijde o žádné peníze, které mohlo letos získat z EU. Česku přitom hrozila za rok 2014 ztráta 13 miliard evropských dotací, za příští rok dalších 5 miliard, řekl Brabec. MŽP podle něho dramaticky zlepšilo čerpání peněz, které EU poskytuje do Operačního programu Životní prostředí. Čerpání dotací má na starosti Státní fond životního prostředí. Podle Brabce svoji práci zrychlil, takže Česko letos o žádné peníze nepřijde. O tom však pochybuje opozice, podle které jsou Brabcova slova předčasná. Operační program na příští období ještě není schválený, takže ztráta dotací stále hrozí.

„Státní fond byl totálně rozklížený, personálně rozložený, nevýkonný, málo komunikující, byla to spící firma, ale dalo by se říct i mrtvá firma,“ konstatoval dnes Brabec k situaci, v níž se prý SFŽP nacházel, když v lednu přebíral ministerstvo. Do konce roku 2014 muselo MŽP řešit asi 15 000 projektů. Řada z nich byla ale podle Brabce tzv. spící, což prý v praxi znamenalo, že nefungovaly, ale říkalo se jim tak, „aby se ukonejšila Evropská komise“, dodal.

Nápravná opatření

Problémy s čerpáním podle Brabce vznikly v době, kdy SFŽP přestal vyhlašovat výzvy k projektům a zpomalil tzv. rozhodnutí o poskytnutí dotace. MŽP se proto rozhodlo, že vypíše tzv. rychloobrátkové výzvy, aby zrychlilo komunikaci s příjemci dotací a realizátory projektů. „Termíny pro přidělování dotací jsme z měsíců krátili na týdny a v některých případech i na dny. Projekty se vlekly primárně v oblasti veřejných zakázek, především co se týče vodohospodářské infrastruktury,“ uvedl Brabec.

V rychloobrátkových výzvách rozdělilo MŽP v první polovině roku 2014 několik miliard korun. Žadatelé ale dostali podmínku, aby projekty dokončili a proplatili do konce roku. MŽP i SFŽP tak dle Brabce vytvořilo podmínky pro to, aby měl Operační program životního prostředí (OPŽP) letos nulovou ztrátu.

Jak to bude s čerpáním příští rok?

Expert na životní prostředí z TOP 09 Michal Kučera ale namítá, že Brabec ještě neprojednal OPŽP na příští rok, který musí teprve schválit Evropská komise. „Já bych byl velmi opatrný s těmi čísly, která pan ministr prezentoval, protože závěrečný účet operačního programu budeme znát až po jeho vyúčtování a ukončení na konci příštího roku,“ uvedl pro ČT Kučera. Čerpání peněz je podle něho ohroženo už od 1. 1. 2015. „Takže se můžeme dostat do podobné situace, do jaké se dostal ministr Brabec na konci letošního roku. A tady se bavíme o desítkách, možná o stovkách miliard korun,“ upozornil.

Co se z dotací postavilo?

V rámci Operačního programu životního prostředí vznikly či vznikají vodovody (230 km), kanalizace (3 500 km) nebo čistírny odpadních vod (120). Kromě vodohospodářských projektů se podle MŽP rozjely i projekty na zateplování škol a nemocnic. Zatepleno bylo prý už 1 000 z nich. Z peněz se sanují i staré ekologické zátěže a skládky a snižují se emise oxidu uhličitého.

Díky zrychleným opatřením letos ministerstvo vydalo téměř 6,5 tisíce rozhodnutí o poskytnutí dotace. Celkem šlo o 41 miliard korun. Příjemci dohromady získali dotace ve výši 31,4 miliardy korun.

Podle EU je Česko v čerpání dotací nejhorší z celé Unie. Brabec dnes připustil, že OPŽP měl u Evropské komise velmi špatnou pověst. EK i české ministerstvo financí nicméně certifikovaly kontrolní systémy programu jako chvalitebné. Jejich audity podle šéfa fondu Petra Valdmana ukázaly, že MŽP a SFŽP svoje závazky naplnily. „Neočekáváme, že by EK nepotvrdila ty peníze, které jsme zachránili. Ta pravděpodobnost je minimální,“ konstatoval Valdman, že v projektech nepředpokládá výraznější chyby.

Ministerstvo životního prostředí
Zdroj: ČT24/MŽP

ČR a čerpání dotací

Česko loni nedočerpalo 12 miliard korun evropských dotací. Pro srovnání: v celé EU to bylo 16 miliard korun.

Za celé programové období podle posledních údajů zatím Česko vyčerpalo z celkových 695 miliard asi 64 procent. Ministerstvo pro místní rozvoj nedávno odhadlo, že nakonec Bruselu zůstane až 40 miliard korun. „Po Novém roce budeme mít přesná čísla,“ poznamenal mluvčí úřadu Karel Dlabač. Celkově mělo pro léta 2007 až 2013 k dispozici více než 700 miliard. Poslední možnost k jejich dočerpání bude v příštím roce.