V kauze oprav armádních objektů může ve vězení skončit 18 lidí

Praha – Až 18 lidí může stanout před soudem kvůli kauze údajné manipulace tendrů na opravy vojenských objektů za desítky milionů korun. Jejich obžalobu navrhla v těchto dnech protikorupční policie. Dnes o tom informoval mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Podle mluvčí dozorujícího státního zastupitelství Štěpánky Zenklové je skupina podezřelá z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, podvodu a porušování povinnosti při správě veřejného majetku a podvodu. Nejpřísnější sazba je až deset let vězení.

Případ manipulace tendrů se týká veřejných zakázek ve stavebnictví u Vojenské ubytovací a stavební správy Praha, tedy organizace, jež spadá pod ministerstvo obrany. „Nikdo z obviněných už na ministerstvu nepracuje,“ upozornil ovšem mluvčí ministerstva Petr Medek. Policie ani pražské městské státní zastupitelství k případu zatím nechtějí zveřejňovat podrobnosti. „V tuto chvíli se k tomu nebudeme vyjadřovat, protože není rozhodnuto, jestli bude obžaloba podána. Státní zástupce zatím případ studuje,“ vysvětlila Zenklová.

O kauze před nedávnem psal deník Mladá fronta DNES (MfD), podle jehož zjištění měli detektivové v roce 2011 začít se stíháním někdejšího šéfa úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Romana Hoštu. Ve funkci působil v době úřadování bývalého ministra obrany Martina Bartáka, jeho nástupce Alexandr Vondra Hoštu odvolal. Hoštův podpis údajně figuruje ve třech tendrech na renovace vojenských ubytoven a bytových domů v Chotusicích, Táboře a Kozlově. Hošta již dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl, spojování aféry s ním označil za nesmyslné.

Mezi dalšími stíhanými by prý mohli být tehdejší Hoštovi podřízení, kteří měli soutěže mezi lety 2008 až 2010 údajně zmanipulovat. Policie také podle MfD stíhá podnikatele. Hošta již dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl a spojování aféry s ním je nesmyslné. Z funkce jej odvolal v roce 2010 ministr obrany Alexandr Vondra.