K Božímu hodu patří setkávání, charita i vzpomínání

Praha – Do pražského Arcibiskupského paláce a Lorety přišlo na vánoční oběd přes tři sta lidí v nouzi. Přítomné přivítal kardinál Dominik Duka. V sídle pražských arcibiskupů pořádá katolické hnutí Komunita Sant'Egidio na Boží hod vánoční pohoštění už podesáté, na jiných místech už pošestnácté, pohostila tak už tisíce lidí. Křesťané si na Boží hod vánoční připomínají narození Ježíše Krista, v kostelích se stavějí betlémy a hrají se vánoční hry.

Několik stovek bezdomovců dnes dostalo slavnostní oběd v arcibiskupském paláci na Pražském hradě. Kardinál Duka v úvodním slově připomněl, že povinností pražských biskupů a arcibiskupů byla vždy péče o chudé. Jídlo v dobách dřívějších rozdávali před katedrálou svatého Víta. „Současně panovník, ať už to byl kníže nebo král, mohl vidět, jaký je stav země a že je zapotřebí dělat něco s těmi, kteří potřebují pomoci. To se nám tak úplně nedaří,“ řekl Duka.

Shromážděným popřál požehnané Vánoce a aby ve zdraví přežili zimu. „Přece jen mrazy ještě přijdou. Zima nám ještě ukáže, že to není jenom tak. Přeji vám, abyste všichni našli možnost ubytování,“ dodal Duka s tím, že na jednáních s vládou se bude snažit prosazovat nějaké legislativní řešení bezdomovectví a zakotvení postavení organizací, které jim pomáhají.

Kardinál Duka poobědval s bezdomovci (zdroj: ČT24)

Část hostů kromě sálu kardinála Berana v arcibiskupském paláci jedla v sále kapucínského kláštera na Loretě. Ti, kteří se dovnitř nedostali, dostali pohoštění i ven. K obědu bylo už tradiční menu: polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna či kuře se zelím a knedlíkem, jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Každý host pak na odchodu dostal drobné dárky.

Dárek dostal i hostitel, kardinál Duka. Pořadatelé mu přinesli fotky z předchozích deseti ročníků společného oběda. S organizací slavnosti pomáhalo 100 dobrovolníků, část z nich hostům servírovala oběd, další usedli spolu s nimi ke stolu.

Lidé si dnes vzpomněli i na Karla Čapka

Na pražském Vyšehradském hřbitově se setkali příznivci Karla Čapka. Od smrti literáta a výrazné osobnosti první poloviny minulého století dnes uplynulo 76 let. Na akci, kterou každoročně pořádá Společnost bratří Čapků, přišlo několik desítek lidí. Podle nich má Čapek svým dílem stále co říct.

Lidé si dnes vzpomněli i na Karla Čapka (zdroj: ČT24)