Znepřátelené palestinské frakce zahájily usmiřovací jednání

Káhira - Znepřátelené palestinské frakce dnes zahájily v Káhiře usmiřovací jednání. Jejich deklarovaným cílem je sestavit do konce března vládu národní jednoty, která by připravila prezidentské a parlamentní volby a převzala dohled nad rekonstrukcí pásma Gazy po nedávné ničivé izraelské ofenzivě.

Podle pozorovatelů bude úspěch rozhovorů klíčový pro znovusjednocení Palestinců po 21 měsících rozkolu mezi radikálním hnutím Hamas, vládnoucím v pásmu Gazy, a stranou Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, která ovládá Západní břeh Jordánu.

Na úvod jednání vyzval šéf egyptské zpravodajské služby Umar Sulajmán, který vnitropalestinské rozhovory zprostředkovává, přítomné palestinské frakce, aby zapomněly na minulé sváry a rychle vyřešily vzájemné rozpory.

Podle Sulajmána bude prioritním úkolem Palestinců vytvořit vládu národní jednoty. Ta by podle něj měla být složena z nestranických technokratů, čímž by palestinská strana vyhověla požadavkům Západu, který považuje Hamas za teroristickou organizaci a odmítá jednat s jeho představiteli.

Umar Sulajmán:

„Díváme se jen do budoucna. Doufám, že rychle ukončíme svou práci a během několika dnů oslavíme jednotu. Setkáváme se tu, abychom dosáhli úspěchu.“

Hamas a Fatah se zásadně rozcházejí v přístupu k Izraeli. Hamas neuznává právo Izraele na existenci a přísahá na ozbrojený boj proti židovskému státu, i když je údajně ochoten zvážit příměří s ním. Abbás naproti tomu prosazuje jednání s izraelskou stranou jako jediný prostředek, jak pokročit k míru.