Zemětřesení v Chile se řadí mezi nejsilnější, poslalo cunami přes čtvrt světa

Santiago de Chile - Jedno z nejsilnějších zemětřesení, která kdy byla změřena, zasáhlo Chile. Otřes mohutnější než ten, který před šesti týdny zpustošil Haiti, zabil přes 300 lidí. Mrtvých ale může být mnohem více. Epicentrum zemětřesení, které podle americké geologické služby dosáhlo síly až 8,8 stupně Richterovy škály, leželo v Tichém oceánu. Jeho následkem se navíc zvedla vlna cunami, která ohrožuje některé ostrovy dál od pobřeží, dorazit by ale mohla až do Japonska. Varování před přívalovou vlnou platilo i pro celou oblast Pacifiku, to ale bylo během dnešní noci zrušeno.

Země se začala otřásat v 7:34 středoevropského času asi 317 kilometrů jihozápadně od metropole Santiaga de Chile v hloubce 55 kilometrů. Následně byly zaznamenány tři dodatečné otřesy, první o síle 6,9 Richtera a další pak menší.

Zemětřesení si zatím vyžádalo více než 300 obětí. Jejich počet ale ještě podle úřadů může narůst, stejně jako počet zraněných. Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila stav nouze a vyzvala občany, aby zachovali klid.

České velvyslanectví v Santiagu informovalo, že zatím nemá žádné zprávy o případných českých obětech. V zemi je nyní podle informací Asociace českých cestovních kanceláří přibližně 150 českých turistů. „Je veliké štěstí, že čeští turisté se pohybují buď na samém jihu, nebo naopak na severu, což jsou dvě místa, která jsou turisticky velmi atraktivní, a tam zemětřesení nebylo až tak veliké,“ poznamenal český velvyslanec v Chile Zdeněk Kubánek.

Zřejmě největší škody napáchaly otřesy v lidnaté oblasti devítisettisícového města Concepción, které bylo nejblíže epicentra. Kromě jiného tam spadl patnáctipatrový dům, některé další domy začaly hořet, propadl se most, vážně byly poškozeny vozovky. Policie musela šetřit i několik případů drancování. Silně utrpěl také historický střed nedalekého města Talca a mnoho zřícených domů je ve městě Curicó. Na řadě míst v Chile byly hlášeny výpadky elektrického proudu, telefonních spojů a prasklá potrubí vodovodů a plynovodů.

Cunami hrozí i druhé straně Pacifiku

Varování před cunami platí pro všechny státy na pobřeží Tichého oceánu západně od Chile. Obyvatelé Galapág a Velikonočního ostrova se už evakuovaly od pobřeží. Přílivová vlna se přehnala přes souostroví Juana Fernandeze vzdáleného od Chile asi 700 kilometrů. Nejméně tři lidé přišli o život na ostrově Robinsona Crusoe. Dvoumetrové vlny bez ničivých účinků zalily pobřeží Francouzské Polynésie. Cunami se blíží na Havaj.

Systém včasného varování podobně zafungoval v celé oblasti Tichého oceánu. Pro Havaj geologové počítali s asi dvou a půl metrovými vlnami. „Očekáváme, že pro Havaj to bude největší cunami od roku 1964. Nejspíš ale nedojde na katastrofický scénář. Pro lidi na pobřeží to ale samozřejmě znamená riziko,“ upozornil ředitel Tichomořského střediska pro varování před cunami Charles McCreary.

Zdeněk Kubánek, velvyslanec ČR v Chile:

„Nemáme hlášeny újmy na zdraví českých občanů, ať už občanů, kteří pracují v Chilské republice, nebo těch, kteří se sem vydali za účelem turistiky. V každém případě náš zastupitelský úřad vyvine všemožné úsilí a bude připraven 24 hodin denně našim občanům poskytnout všestrannou pomoc.“

Oblast podél chilského pobřeží zakouší otřesy země poměrně často. „Je to území, kde dochází k podsouvání oceánské desky Nazca pod desku  jihoamerickou, a právě na kontaktu těchto desek, v takzvané zóně subdukce, dochází k zemětřesení,“ vysvětlil Bohumír Jánský z Katedry geografie Karlovy univerzity.

Velké zemětřesení zasáhlo stejnou oblast Chile 22. května 1960. Otřesy tehdy měly intenzitu 9,5 stupně Richtera, vyžádaly si víc než 1600 lidských životů a dva miliony lidí připravily o přístřeší. „Právě Concepción a další města byla postižena vlnou cunami, ta dokonce postoupila proti proudu několika řek dále do vnitrozemí,“ připomněl Jánský.

Během dne začaly ze světa přicházet první projevy solidarity s obyvateli Chile. Pomoc jim už nabídla Evropská unie i řada jejích členských států sama za sebe a také Spojené státy.

Zemětřesení v Chile mohlo mít podle odborníků souvislost se včerejšími otřesy na opačném konci pacifické zemské kry. V pátek pozdě večer zaznamenaly seismografy v Japonsku záchvěvy o síle 6,9 stupně Richterovy škály. Škody zde však byly minimální.