Záznamy výslechů teroristy z 11. září nalezeny pod stolem

Washington - Americká CIA potvrdila, že má záznam výslechu jednoho z hlavních obviněných z účasti na teroristických útocích na Spojené státy v roce 2001. Na veřejnost se dostaly dvě audionahrávky a jedna videokazeta. CIA přitom tvrdila, že záznamy výslechů teroristů z 11. září ve věznicích mimo USA zlikvidovala.

CIA zničila v roce 2005 92 videí se záznamy výslechů dalších dvou podezřelých z terorismu abú Zubajdy a Abdar Rahíma Našírího, které agenti v roce 2005 mučili vodou. Měly tak zmizet všechny doklady o praktikách CIA při vyšetřování útoku z 11. září ve věznicích mimo Spojené státy. Bill Quigley, ředitel amerického Centra pro ústavní práva, říká: „Federální soud v minulosti několikrát nařídil CIA, aby odevzdala všechny záznamy, které má. Pod přísahou prohlásili, že žádné nemají.“ 

CIA teď ale přiznala, že v roce 2007 našla v protiteroristickém středisku pod stolem pár zapomenutých kazet v krabici. Na dvou audiokazetách a jedné videokazetě je výslech Jemence Ramzího bin Šibha. Odehrál se v roce 2002 v jedné z věznic využívaných CIA v Maroku. Bin Šibh je považován za klíčového účastníka příprav útoků z 11. září. 

CIa má záznam výslechů teroristy z 11. září (zdroj: ČT24)

Záznam může posloužit obhajobě, která se snaží dokázat špatný vliv výslechů na zdravotní stav obžalovaného. Ramzí bin Šibh na záznamu v klidu sedí a odpovídá na otázky. Teď se ve věznici v Guantánamu léčí jako schizofrenik a trpí halucinacemi. „To, že se tyto kazety objevily, asi pomůže vysvětlit, co se stalo s tímto konkrétním člověkem. Podle mě ale taky více osvětlí řetězec tajných věznic, které Spojené státy zakládaly všude po světě,“ myslí si Bill Quigley. 

Nahrávky odhalí postavení Maroka v programu Greystone

Bin Šibh byl dopaden v září 2002. K účasti na útocích se přiznal. Zpočátku byl vyslýchán v Afghánistánu a dva bývalí členové CIA o něm řekli, že už tehdy byl duševně labilní a jeho stav se dále zhoršoval. Když ho pak vyslechli agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), byl prý netečný, ale zdravý. 

Následně putoval podezřelý do věznice v Maroku, tady strávil na přelomu let 2002 a 2003 pět měsíců. V roce 2006 byl pak přemístěn do věznice na Guantánamu, kde se začal chovat nevyzpytatelně. Rozbíjel kamery v cele, špinil je fekáliemi a choval se výstředně. Začal mít halucinace, má nutkavé chování a tiky. 

Objeví-li se pásky v procesu, odhalí se role Maroka v protiteroristickém programu zvanému Greystone. Ten CIA umožňoval držet teroristy v tajných věznicích mimo území USA.

Ramzí bin Šibh
Zdroj: ČT24