Záhřeb uzavírá klíčový přechod se Srbskem, uprchlíky přesune do nového tábora

Chorvati se rozhodli uzavřít přechod se Srbskem Berkasovo-Bapska, kde dosud pomáhalo více než sto českých dobrovolníků. Běženci budou nově dopravováni ze Srbska vlakem přímo do nového tranzitního tábora Slavonski Brod. Záhřeb se potýká s rekordními počty utečenců – za jediný den jich přišlo do země osm tisíc. Migrační vlna sílí s příchodem zimy a v důsledku intenzivnějších bojů v Sýrii.

V pondělí byla situace na srbsko-chorvatské hranici dramatická - v davech se mačkali ženy s dětmi i staří lidé. „Když jsem viděla dítě, které zvracelo a bylo v tak špatném stavu, museli jsme najít na tomto přeplněném místě doktora. Cítila jsem se kvůli tomu mizerně,“ podotkla dobrovolnice Klára Týnovská.

Srbsko-chorvatskou hranicí procházejí ve velké míře rodiny s dětmi, polovinu běženců tvoří Syřané a Afghánci.

Úřady začaly už v noci uzavírat přechod Berkasovo-Bapska. Část uprchlíků ale ještě nechaly projít, uvedla koordinátorka českých dobrovolníků Petra Quirke. „Na hranici v Berkasovu stojí stále až šest stovek lidí, kteří čekají na odvoz autobusy z chorvatské strany, ale zatím nevíme, zda autobusy dorazí,“ popsala dopoledne situaci další z koordinátorek Michaela Vyležíková.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského se dá říci, že Balkán situaci zvládá. „Je to dáno i tím, že uprchlíky převážejí přes své území k hranicím dalšího státu,“ konstatoval zpravodaj. Srbsko a Chorvatsko se nyní dohodly, že utečenci nebudou vysazováni na hranicích, ale dovezou je přímo do nového zimního tranzitního tábora v chorvatském městě Slavonski Brod.

Nový tábor pojme pět tisíc lidí

Tam zatím dorazil první vlak s asi tisícovkou uprchlíků, kteří přišli přes Srbsko. V zařízení, které pojme až pět tisíc lidí, jsou vytápěné stany a sprchy a součástí tábora je také malá nemocnice a herna pro děti.

Podle ministra vnitra zde uprchlíci zůstanou průměrně pět hodin, než pojedou dál. V Slavonském Brodu dostanou veškerou pomoc zdarma - musí se ale podřídit přísnějším pravidlům. Po příchodu musí všichni povinně projít osobní prohlídkou, poté jsou zaregistrováni a všichni odevzdají otisky prstů.

Pro případ zpomalení přesunu máme připraveno ubytování ve vyhřívaných stanech pro pět tisíc lidí. Odpovídá to tomu, na čem jsme se dohodli v Bruselu. Očekávám proto od dalších zemí, že zřídí podobná přijímací centra.
Ranko Ostojič
chorvatský ministr vnitra

„Je to vymyšleno tak, že uprchlíci dostanou v táboře nejnutnější pomoc a opět se vydají na cestu směrem k hranicím Slovinska a dál do Rakouska, případně Německa, kde se potom rozhodnou, jaká bude jejich konečná destinace. Nyní to funguje, problém by nastal, kdyby Rakousko nebo Německo omezilo uprchlíkům přístup na své území. Pak by tábory budované v Chorvatsku pravděpodobně nestačily,“ prohlásil Miřejovský.

Čeští dobrovolníci se přesunou, kam bude třeba

Dobrovolníci z takzvaného Czech Teamu se přesunou za uprchlíky tam, kam bude třeba, ujistila mluvčí iniciativy Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová. Pokud už migranti nebudou na hraničním přechodu Berkasovo, přemístí se dobrovolníci do srbského Šidu, odkud budou autobusy vyjíždět.

Tam budou Češi monitorovat situaci a pomáhat, pokud to bude nutné. „Počkáme ještě den dva, pokud nahoru (na hranice s Chorvatskem) nezačnou náhodou zase někoho přivážet, případně bychom to zrušili později,“ dodala Lenhartová. Mají prý zkušenost s tím, že když se základna někde zrušila, běženci ještě nějakou dobu přicházeli.

Uprchlíci
Zdroj: Šárka Mrázová/ČTK

Slováci pošlou do Slovinska desítky policistů

Rovněž Slovinsko v současnosti čelí značnému náporu uprchlíků na svých hranicích. Proud běženců se do této země přesunul poté, co Maďarsko postavilo plot na hranici se Srbskem a uzavřelo i zelenou hranici s Chorvatskem.

Slovensko slíbilo Lublani dvacet policistů, kteří budou pomáhat při zvládnutí migrační krize a ochraně vnější schengenské hranice. Zřídí také novou policejní jednotku na ochranu hranic schengenského prostoru volného pohybu osob.

Jen v říjnu dorazilo přes moře do Evropy 218 tisíc migrantů - za jediný měsíc přibližně stejné množství jako za celý loňský rok. Podle agentury Reuters pašeráci zvyšují ceny za převoz Evropy a snaží se na už tak přeplněné lodě a čluny posadit ještě víc lidí.