West Point učí historii, kterou vytvářejí jeho žáci

West Point (USA) - Je nejstarší a nejslavnější vojenskou školou v USA. Kariéra mnoha důstojníků tamní armády začala právě ve West Pointu. Akademie je pro ně totéž co například Harvard pro politiky. Historie školy se začala psát právě 16. března 1802, kdy zákon o jejím založení podepsal prezident Thomas Jefferson. První kadeti zahájili studium téhož roku ve výroční den vyhlášení americké nezávislosti. West Point, jehož oficiální název The United States Military Academy (USMA) se dodnes nezměnil, je jednou z nejprestižnějších vojenských škol univerzitního typu na světě. Právě jeho půdu využívají prezidenti pro významná prohlášení: George Bush zde v roce 2002 představil strategii Spojených států ve válce proti teroru, jeho nástupce Barack Obama v roce 2009 zase své nové plány v Afghánistánu.

Mnozí znají West Point, vystavěný na základech bývalé vojenské pevnosti asi 80 kilometrů severně od New Yorku nad řekou Hudson, především z filmů a knih. Už v dobách občanské války to bylo strategické místo; West Point britská vojska nikdy nedobyla. Rozsáhlý komplex na 65 kilometrech čtverečních, jemuž vévodí budovy ze žuly vystavěné v gotickém stylu, je posetý řadou staveb. Kadeti v areálu i bydlí, slouží jim knihovny, muzea či jezdecká hala.

Oblíbené rčení učitelů West Pointu zní: velký díl historie, kterou učíme, vytvářeli ti, které jsme učili. A seznam absolventů se známými jmény hemží - prezidenti Ulysses Grant a Dwight Eisenhower, generálové občanské války Robert Lee a Thomas Jackson, druhý muž na Měsíci „Buzz“ Aldrin, generál a politik John Pershing, velitel spojeneckých vojsk v Evropě za druhé světové války George Patton nebo velitel z války v Perském zálivu Norman Schwarzkopf.

Čtyřleté studium mohou absolvovat i cizinci. Celkově na každého přijatého studenta připadá v průměru 4,5 nepřijatých adeptů. Každý rok studium na West Pointu zahájí zhruba 1 200 nových kadetů, z nichž náročné podmínky v průměru nezvládne až 300. Prvního českého absolventa Petra Vohralíka vyhodnotili jako nejlepšího zahraničního studenta ročníku a osmého nejúspěšnějšího z 898 kadetů, kteří v roce 1997 studium dokončili. 

Podmínkou pro přijetí do West Pointu, jehož heslem je „povinnost, čest, vlast“, jsou dobré znalosti z matematiky, přírodních, humanitních a sociálních věd a vojenství. Adepti musí také uspět v náročném fyzickém testu, zaměřeném na sílu, hbitost, rychlost a přesnost. Mezi další kritéria pro přijetí do akademie patří věk mezi 17 a 22 roky, svobodný stav a žádné závazky. Náklady na čtyřletou výuku pro jednoho studujícího činí 225 tisíc dolarů (zhruba čtyři miliony korun). 

West Point připravuje důstojníky z povolání ke službě v ozbrojených silách. Ačkoli jde o školu pozemního vojska, její absolventi mají velmi široké vojenské vzdělání. Akademie je pod přímou správou a dohledem americké armády. Kadeti se po absolutoriu zavazují minimálně k pětileté aktivní službě vlasti a poté alespoň ke třem rokům v záloze. Od roku 1976 jsou brány West Pointu otevřeny i ženám, jimž však jsou i nadále některé funkce v armádě USA zapovězeny. 

Kromě West Pointu, jehož absolventi získávají titul bakaláře, je v USA i další prestižní vojenská škola The Citadel v Jižní Karolíně. Ta byla až do roku 1995 jednou z posledních amerických bašt mužů, než ji po 152 letech existence „dobyla“ první žena. Mezi kadety však vydržela jediný den. O rok později školní řady rozšířily další čtyři dívky včetně Češky Petry Lovětínské.