Volby v Kongu vyhrál Kabila, v zemi hrozí vlna násilí

Kinshasa - Vítězem prezidentských voleb v Kongu se podle předběžných výsledků stal Joseph Kabila. Současný konžský prezident získal 49 procent z více než 18 milionů odevzdaných hlasů. Hlavní opoziční kandidát Etienne Tshisekedi obdržel 32 procent hlasů a bezprostředně po oznámení výsledek odmítl a prohlásil se za vítěze. Čísla nyní musí potvrdit ještě nejvyšší soud, který zasedne 17. prosince. Stoupenci Tshisekediho varovali již předem před demonstracemi, pokud bude vyhlášen vítězem voleb z 28. listopadu právě Kabila. Po oznámení výsledků byla slyšet v metropoli Kinshase sporadická střelba. Proti případným násilnostem byla ve městě nasazena pořádková policie.

„Kandidát Kabila Kabange Joseph získal většinu, obdržel 8 milionů 880 tisíc 944 hlasů, tedy 48, 95 setin procenta,“ uvedl předseda volební komise Daniel Ngoy Mulunda. Jeho vyzyvatel Etienne Tšisekedi dostal oficiálně 32 procent. Výsledek odmítl a označil ho za provokaci.

„Považuji toto prohlášení za provokaci vůči našemu lidu a zcela ho odmítám. (…) Je to skandální a sprosté. Udělali jsme vlastní výpočty: já jsem dostal 54% a Kabila 26%. Jeho období skončilo. Já jsem prezident,“ uvádí se v Tshisekediho prohlášení. Zároveň v něm mezinárodní společenství vyzval k hledání řešení tohoto problému a podniknutí veškerých kroků, které zabrání případnému krveprolití. Své stoupence vyzval k jednotě při dalších akcích.

Výsledky nejsou zfalšované, říkají mezinárodní pozorovatelé

Podle mezinárodních pozorovatelů volby sice měly řadu nedostatků, nelze je však považovat za zfalšované. Na většině míst nebyly pozorovány žádné nesrovnalosti. I přesto opozice tvrdí, že výsledky neodpovídají odevzdaným hlasům. Zástupce pro volební kampaň Tshisekediho strany Svaz pro demokracii a sociální pokrok prohlásil, že oznámené výsledky jsou naprosto nepřijatelné.

„Pokud má někdo výhrady, musí se proti výsledku postavit klidnou cestou, konžský právní systém na to má způsoby a ty je třeba využít,“ míní britský velvyslanec Neil Wigan. V soudech, které o protestech rozhodují, ale sedí Kabilovi lidé. Kabila ovládá taky policii. Kinšasu střeží  20 tisíc vojáků. Napětí vyhání movitější lidi na druhou stranu řeky - do sousedního státu Kongo Brazzaville.

Vedle hlasování o prezidentovi se konaly také teprve druhé volby do parlamentu od skončení krvavé války v letech 1998 až 2003. O 500 křesel v dolní komoře parlamentu - Národním shromáždění - se ucházelo přes 18 000 kandidátů. Obrovská rozloha Konga byla velkou výzvou pro volební komisi a přípravu voleb. Kvůli špatné přístupnosti některých volebních míst byly k jejich organizaci povolány jednotky OSN s vrtulníky.

V Kongu zvítězil Kabila (zdroj: ČT24)