Víkendová bilance v Afghánistánu: 55 mrtvých rebelů

Kábul - Během uplynulého víkendu zabily spojenecké jednotky na východě Afghánistánu 55 bojovníků povstaleckého hnutí Taliban. Dnes to v Kábulu oznámilo velitelství koaličních sil.

Prohlášení, které dnes vydali spojenci k bojové situaci ve východním Afghánistánu, konstatuje, že „při pozemní a vzdušné operaci v okrese Zirúk v provincii Paktika utrpěly povstalecké oddíly těžké ztráty. O život přišlo 55 protiafghánských bojovníků, 25 jich utrpělo zranění a tři byli zajati“.

Okres Zirúk leží na hranicích s Pákistánem, odkud pronikají na afghánské území bojovníci svrženého Talibanu, aby útočili proti armádě prozápadní vlády prezidenta Hamída Karzáího i proti koaličním jednotkám. Před dvěma týdny Karzáí upozornil Islámábád, že je připraven zasáhnout i na pákistánském území, aby tam „zničil útočiště teroristů“.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání na to reagoval odpovědí, že nebude tolerovat žádné vnější vměšování do vnitřních záležitostí své země. Gíláního stanovisko v neděli podpořila i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, když Karzáího výrok označila za neoprávněný.

Radikální islamistické hnutí Taliban zbavila moci zahraniční vojenská intervence v roce 2001. Po částečném uklidnění situace se násilnosti v Afghánistánu opět vystupňovaly v uplynulých dvou letech, kdy Taliban zintenzivnil útoky proti vojenským i civilním cílům. Od začátku letošního roku bylo podle AFP zabito přes 1 800 lidí, z toho 104 zahraničních vojáků. Mezi letošními oběťmi jsou i dva čeští vojáci.