Ve Francii začali stávkovat železničáři, ve čtvrtek bude hůř

Paříž - Ve Francii začíná vlna odborových protivládních protestů. V osm hodin večer vstoupili v celé zemi do stávky železničáři, od čtvrtka se k nim mají připojit státní zaměstnanci i pracovníci soukromých firem, které ohrožuje krize. Zemi budou paralyzovat stávky ve školách, nemocnicích, poštách a ve veřejné dopravě. Zastavení provozu na železnicích se má týkat jen vnitrostátních linek, stávka by ale mohla ovlivnit i některé spoje rychlovlaků TGV do sousedních zemí.

Ve čtvrtek čekají Francii celonárodní protesty, které mají navázat na akce z konce ledna, při nichž vyšlo do ulic milion až 2,5 milionu demonstrantů. Média tehdy vesměs označila protesty za úspěšné, v převážné většině se jich ale účastnili jen státní zaměstnanci, studenti a dělníci z továren, které vinou ekonomické krize zavřely své brány nebo je to teprve čeká. Nejezdila také nanejvýš půlka hromadné dopravy.

Demonstrace a stávky jsou namířené proti prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Ten nechce ustoupit od bolestivých ekonomických reforem, jež mají údajně pomoci zemi dostat se z krize. Odbory se domnívají, že postup vlády zvýhodňuje především banky a bohaté a že náklady na záchranu hospodářství zaplatí ze své kapsy hlavně řadoví pracující.

Stávka ve Francii
Zdroj: ČT24