Václav Havel se stal čestným občanem Bratislavy

Bratislava - Slovenská metropole udělila dnes Václavu Havlovi titul čestného občana za zásluhy o svobodu a demokracii a také za pomoc Slovensku při začleňování do Evropy. Kromě něj získali čestné občanství na návrh poslanců městského zastupitelstva také kardinál Jozef Tomko a bývalý velvyslanec Rakouska na Slovensku Maximilian Pammer. Čestný občan Havel dostal oficiální listiny Bratislavy a byl zapsán do zlaté knihy. Večer jako nový Bratislavan bude diskutovat s obyvateli slovenského hlavního města v historické budově Slovenského národního divadla.

„Já si toho čestného občanství, té pocty, velmi vážím. To jsem věděl už předtím, než jsem sem přišel. Ale po tomto ceremoniálu si toho vážím ještě víc, protože si uvědomuji všechny ty souvislosti i to, s kým se společně stávám čestným občanem,“ řekl Havel novinářům při krátkém brífinku.

Bratislava dnes hostí dvě paralelní konference. V té první s názvem Středoevropské fórum na téma únava z demokracie, kterou moderoval politolog Jacques Rupnik, Havel poznamenal, že politici v Česku se odcizují společnosti. „Politika se stává něčím podezřelým,“ řekl. Negativně se to podle něj projevuje v tom, že do ní odmítají vstupovat nejkvalitnější lidé, jaké společnost nabízí.

Telefonát Olgy Bakové z Bratislavy (zdroj: ČT24)

Přemysl Sobotka: Komunismus by měl skončit na smetišti dějin

Druhou konferenci organizuje předseda slovenského parlamentu Pavol Paška, nese název 20 roků demokracie. Akce se účastní i bývalí vysoce postavení představitelé komunistického režimu, jako jsou Milan Čič, Rudolf Schuster a Peter Weiss. V momentě, kdy Čič, jenž byl před revolucí ministrem spravedlnosti, vystoupil na pódium, představitelé křesťansko-demokratického hnutí na protest ze sálu odešli. Čič na to reagoval slovy, že on je křesťan, a proto jim odpouští.

Konference se účastní i český předseda Senátu Přemysl Sobotka, který ve svém projevu upozornil, že komunistický režim není možné rehabilitovat a měl by skončit na smetišti dějin.