V koncentračním táboře Mauthausen je k vidění výstava o operaci Anthropoid

Události: Výstava Anthropoid - pravdivý příběh v koncentračním táboře Mauthausen (zdroj: ČT24)

V bývalém koncentračním táboře Mauthausen je k vidění výstava Anthropoid - pravdivý příběh. Expozice vzpomíná na 294 mužů, žen a dětí, které nacisti v místě zavraždili po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Výstava již prošla čtrnácti místy po celém Česku, zemi symbolicky opustila v Dolních Vilémovicích, kde se narodil parašutista Jan Kubiš.

Výstava Anthropoid - pravdivý příběh se věnuje likvidaci třetího muže hitlerovského Německa, poslednímu boji parašutistů v kryptě kostela i hromadné vraždě jejich pomocníků. „Pochopili to, co někteří z nás, kteří pochybují o smyslu atentátu, nepochopili dodnes. Tito lidé nepochybovali,“ vzdal poctu hrdinům, jimž je expozice věnována, spoluautor výstavy Jaroslav Čvančara.

Útočníky na říšského protektora Reinharda Heydricha a jejich pomocníky ale v zahraničí málokdo zná. „Těším se na to, že příběhy polozapomenutých hrdinů to návštěvníkům trochu přiblíží,“ řekl další z autůru výstavy Karel Polata.

Informační tabule s fotografiemi a příběhy povražděných československých vlastenců jsou umístěny u současného hlavního vchodu do památníku. Projde tak kolem nich skoro každý návštěvník bývalého vyhlazovacího tábora. „Jsme velmi spokojení, je to důstojné místo pro tuto výstavu,“ uvedl spoluautor expozice Vlastislav Janík.

Autoři kritizují stavební úpravy

Všichni tři autoři výstavy už několik měsíců kritizují vedení památníku v Mauthausenu. Nelíbí se jim některé stavební úpravy. „Pokud místo nezůstane syrové, každý si odnese vzpomínku, že jsou tu krásné výtahy, krásná dlažba, krásné trávníky, ale to, že tu umírali a byli vražděni lidé, si už nikdo pamatovat nebude,“ míní Janík.

Vedení památníku v Mauthausenu navíc letos v dubnu nechalo z bezpečnostních důvodů uzavřít i schody smrti, po kterých museli vězňové v poklusu vynášet až čtyřicetikilové kameny. „My jsme zažili staříky, pamětníky, kteří rádi těch 186 schodů vystoupali a zase sestoupali, protože to byla součást vzpomínek,“ zlobí se Čvančara.

„Bezpečí návštěvníků a našich spolupracovníků má pro nás nejvyšší důležitost. Tuto práci bychom nevykonávali, kdyby za naší snahou nestálo silné antifašistické přesvědčení a snaha předat dalším generacím pravdivou historii tohoto místa,“ vyjádřila se k námitkám ředitelka Památníku Mauthausen Barbara Glück.

„Rád bych tomu věřil, ale v nás je hluboce zakořeněn názor, že se vytěsňují negativní stránky tábora,“ nesouhlasí Polata.