Tymošenkovou zatkli v budově soudu

Kyjev - Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková dnes byla zatčena v budově kyjevského soudu. Ten na opoziční vůdkyni uvalil vazbu, protože systematicky narušovala líčení. Tymošenková je obviněna z uzavření nevýhodného kontraktu na dovoz ruského plynu v roce 2009. Vazbu navrhla prokuratura poté, co se dnes před soudem jako svědek obžaloby nečekaně objevil předseda ukrajinské vlády Mykola Azarov. Smlouvu označil za „nepředstavitelné selhání“ a zradu na ukrajinském lidu. Potvrdí-li soud obvinění ze zneužití služebního postavení, hrozí Tymošenkové až deset let vězení.

Tymošenková zatím byla souzena na svobodě, k soudu docházela a měla pouze zákaz opustit Kyjev. Toto soudní rozhodnutí dnes soud změnil na dočasnou vazbu. Předseda soudu Rodion Kirejev uvalení vazby zdůvodnil i tím, že Tymošenková vědomě soudní řízení protahovala a bránila výslechu svědků. Opakovaně prý odmítala uvést soudu místo svého bydliště a chodila k soudu pozdě.

Po rozhodnutí o vazbě v sále vypukl zmatek, policisté se přetlačovali se stoupenci Tymošenkové, kteří se spolu s některými právníky snažili zabránit tomu, aby jejich vůdkyně byla odvedena do vězení. Nakonec zasahovala justiční stráž. Tymošenkovou policisté nakonec vyvedli ze sálu, kde jí pak nasadili pouta. Soud byl poté odročen do pondělí 8. srpna.

Tymošenková: Ukrajinský premiér je expert na zelí a měl by se nechat vyšetřit

Sama opoziční vůdkyně tvrdí, že cena za ruský plyn byla jedna z nejnižších v Evropě a žalobu označuje za politickou pomstu prezidenta Viktora Janukovyče. U soudu dnes Azarova označila „za starého osvědčeného korupčníka“ a prokurátorce ironicky doporučila, aby jí navrhla trest smrti zastřelením. „Dejte jí rovnou revolver,“ křičela v soudní síni Tymošenková. Ta celý soudní proces živě komentuje i na svém twitterovém účtu. Azarova dnes označila za „experta na zelí“ a doporučila mu lékařské vyšetření, klid na lůžku a lipový čaj.

Nástupce Tymošenkové v premiérské funkci při výslechu neshledal na plynové smlouvě nic dobrého. Azarov řekl, že Tymošenková nebyla profesionálně připravena k jednání s Ruskem. Důvodem uzavření kontraktu podle něj nebylo zajistit prospěch Ukrajině, ale vyhrát prezidentské volby v roce 2010, v nichž nakonec Tymošenková v souboji s Janukovyčem neuspěla. Azarov před soudem prohlásil, že jeho vláda se možná pokusí plynovou smlouvu s Ruskem soudně vypovědět. Rozhodnutí v tomto směru ještě nepadlo.

Ani dnešní soudní jednání se stejně jako předchozí neobešlo bez kuriózních incidentů. Když například vypovídal Azarov, Tymošenková požadovala překladatele, protože prý nerozumí rusky. „Já rusky nerozumím, zajistěte mi překladatele, abych mohla mluvit s ukrajinským premiérem, který zase neumí ukrajinsky,“ žádala Tymošenková. Soud na to reagoval tvrzením, že svědek může hovořit v jazyce, který si vybere. Azarov si u soudu postěžoval, že mu Tymošenková nikdy nerozuměla a že to s jazykem nemá nic společného.