Tresty byly dávno rozdány. Přesto má vražda studentky řadu neznámých

Bratislava - Na Slovensku jde do kin časosběrný dokument o nejdelším a také nejrozporuplnějším soudním případu československé i samostatné slovenské justice. Snímek Kauza Cervanová se zaměřuje na důkazy, které zpochybňují vinu sedmi odsouzených, ale soudy je ve své době zamítly.

Robert Kirchhoff natáčel o případu zavražděné studentky Ludmily Cervanové osm let. Mluvil s odsouzenými, svědky, vyšetřovateli i soudci. Pro oficiální místa je případ úspěšně uzavřený. Nové důkazy dodnes nikoho nezajímají. „Vymahatelnost práva je stále téměř nemožná,“ tvrdí režisér.

Dokument Kauza Cervanová se s vyšetřovacím spisem shoduje jen v jedné věci - že oběť vyrazila z vysokoškolských kolejí a po přibližně dvou stech metrech dorazila na autobusovou zastávku.

Tady ji mělo podle oficiální verze 9. července 1976 unést sedm mladých mužů, znásilnit a zavraždit. Policisté je zatkli až po pěti letech a soud vyměřil tresty od 4 do 24 let. Opřel se o výpovědi svědků.

Jedna ze svědkyň v dokumentu tvrdí, že ji vyšetřovatelé k výpovědi donutili. Když to v 80. letech prohlásila před soudem, šla na tři roky do vězení za křivou výpověď. Soudci ani policisté dodnes neuznávají, že mohli udělat chybu. „Nikdo z těchto lidí si nemohl dovolit, aby se najednou dějiny otočily proti němu. Jejich kariéry by byly zpochybněné,“ říká publicista Milan Žitný.

Milan Žitný se na dokumentu, kde vypovídají někteří z odsouzených, podílel. Podle něj se podařilo odhalit neuvěřitelné zákulisí případu, který se táhne už přes třicet let. Dva odsouzení totiž museli v roce 2006 zpět do vězení. Sedm mužů chce očištění svých jmen dosáhnout u evropského soudu. Na Slovensku nemají šanci.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)