Thajská armáda má v zemi nastolit pořádek

Bangkok - Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva pověřil šéfa armády generála Anuponga Paočindu nastolením pořádku v zemi. Toto rozhodnutí následovalo poté, co policie chtěla zadržet jednoho z vůdců demonstrantů, ten však uprchl a jeho stoupenci zadrželi dva vysoké policejní důstojníky jako rukojmí. V metropoli Bangkoku již více než měsíc pokračují protivládní protesty organizované přívrženci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry.

Pokus o zatčení Arismana Pongruangronga následoval potom, co thajská vláda slíbila tvrdě zakročit proti osobám, které označila za „teroristy“. Když se ale policisté dostavili do hotelu patřícímu Šinavatrově rodině, kde se vůdce demonstrantů ukrýval, hledaný muž uprchl s pomocí lana spuštěného z balkonu po fasádě.

Šéf thajské armády generál Paočinda má podle premiérova rozhodnutí za úkol „efektivně a rychle“ vyřešit situaci vyhrocenou protivládními protesty a nastolit v zemi pořádek. Má rovněž zabránit násilí, které údajně demonstranti páchají.

Armáda převzala v Thajsku moc (zdroj: ČT24)

Arisamun Pongreungrong:

„Bezpečnost našich vůdců je ohrožená. Vláda je pronásleduje a chce je dostat živé nebo mrtvé. Potřebujeme, aby se do jejich ochrany zapojily mezinárodní organizace jako OSN a tlačily na vládu.“

Protestující, oblečení v tradičních červených košilích svého hnutí, poté policisty zadrželi. Policie byla bezmocná, protože v okolí hotelu měli demonstranti výraznou početní převahu nad muži zákona.

„Červené košile“ podporují Šinavatru, který byl svržen při převratu v roce 2006 a žije v exilu. Nynější vládu označují za nelegální a vyzývají premiéra Vedžadžívu k okamžitému odstoupení a vypsání předčasných voleb, což ale premiér odmítá.

Protesty v Thajsku
Zdroj: ČT24