Thajská armáda jednala o krizi v zemi, vyloučila převrat

Bangkok - Vrchní velitelé thajské armády jednali v pátek o krizi, která nadále Thajsko sužuje. Způsob, jak zastavit protesty opozice požadující odstoupení vlády premiéra Samaka Suntcharavedže, ale generálové zatím nenašli. Vyloučili jen, že by armáda chystala vojenský převrat, píše dnes agentura Reuters.

Vrchní velitel ozbrojených sil Búnsrang Niumpradit jednal se šéfy pozemních sil, letectva a námořnictva. „Snažili jsme se najít možné řešení, ale z rozhovoru mnoho nápadů nevyplynulo,“ řekl místním novinářům. „Můžeme ujistit veřejnost, že neprovedeme převrat, protože to by přineslo příliš mnoho komplikací. S tímhle nápadem nikdo nesouhlasí.“

Thajský premiér Samak Suntcharavedž čelí už tři měsíce protestní kampani opozice. Posledních dvanáct dní okupují komplex úřadu předsedy vlády tisíce demonstrantů, kteří tvrdí, že neodejdou, dokud Suntcharavedž neodstoupí. Zatím ale rezignoval jen ministr zahraničí Tedž Bunnag, na jehož místo Suntcharavedž dnes jmenoval bývalého diplomata Sarodže Čavanaviradže. Ten je už třetím ministrem zahraničí během sedm měsíců trvající Suntcharavedžovy vlády.

Třiasedmdesátiletý premiér nabídl uspořádat o své vládě referendum, ale to aktivisté Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), které protesty organizuje, odmítli jako zdržovací taktiku. Není ani jasné, jakou otázku by referendum 65 milionům thajských obyvatel položilo. Analytici ale míní, že by Suntcharavedž v referendu zvítězil díky silné podpoře venkova, který z valné části protesty v Bangkoku odmítá a míní, že poškozují thajskou ekonomiku.

Od konce května, kdy PAD zahájila protestní kampaň proti vládě, se thajská burza propadla o více než 26 procent a místní měna baht klesla na devatenáctiměsíční minimum vůči dolaru. Politická krize má vliv i na turistický ruch; rušení zájezdů hlásí letecké společnosti i místní hotely.

PAD, které sdružuje jinak nesourodé síly nacionalistů, roajalistů a pravicových odborů, stálo v roce 2005 za demonstracemi, jež o rok později vedly ke svržení vlády tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatry. Ta byla obviňována z rozsáhlé korupce. Také nynější vláda je podle PAD zkorumpovaná a pokračuje v politice Šinavatry, který se před případným stíháním uchýlil do exilu do Británie.