Tádžikistán má kritický nedostatek elektřiny a hrozí mu stav nouze

Dušanbe - V Tádžikistánu se dále zpřísnily limity na odběr elektřiny. Nedostatek energie v této chudé středoasijské zemi může vést brzo k vyhlášení stavu nouze, uvedla agentura AP s odvoláním na státní elektrárenskou společnost. Omezení dodávek elektřiny jsou dosud ušetřeny pouze velké průmyslové podniky, proud zatím mají mlékárny, pekárny a cihelny a dodáván je bez omezení do nemocnic a škol.

Podstatně hůře jsou na tom ale domácnosti, zejména na venkově, které mají elektřinu jen tři hodiny denně. V některých oblastech nejde elektřina celé dny. Přísnější opatření budou nyní vyhlášena také v hlavním městě Dušanbe, kdy se bude proud vypínat na několik hodin střídavě podle jednotlivých čtvrtí.

Nedostatek elektřiny je v Tádžikistánu trvalý problém. K neobvykle vážné krizi přispěl ale loni značný pokles vody ve vodních nádržích, kvůli němuž nemohou vodní elektrárny v této postsovětské horské republice pracovat naplno.

„V největší přehradě u elektrárny Nurek je tak málo vody, že její objem bude stačit jen do 10. února,“ řekl představitel elektrárenské společnosti Šarifchon Samijev. „Pokud se to nezlepší, země se dostane do kritické situace a vláda bude možná muset vyhlásit stav nouze,“ dodal.

Omezení v dodávkách elektřiny budou trvat zřejmě do března nebo dubna, kdy by se táním sněhu mohla zvýšit hladina vody v nádržích. Potíže by podle místních ekonomů odstranilo dokončení výkonnější vodní elektrárny Rogun, která se začala stavět ještě před rozpadem Sovětského svazu. Vláda pro ni ale stále hledá investory.