Syrský režim prý mučí pacienty v nemocnicích

Damašek - Syrský režim ve snaze potlačit disent sahá k nejbrutálnějším metodám - podle organizace Amnesty International mučí zraněné odpůrce režimu ve státních nemocnicích. Zpráva Amnesty International uvádí, že tyto případy registruje nejméně ve čtyřech nemocnicích a že pacienty mučili a špatně s nimi zacházeli i zdravotníci. Mnoho zraněných civilistů se proto ošetření vyhýbá. Syrské úřady obvinění odmítly. Podle OSN od začátku potlačování protivládních protestů zahynuly v Sýrii tři tisíce lidí.

Podle spolupracovnice Amnesty International Ciliny Nasserové mají bezpečnostní síly v nemocnicích naprosto volnou ruku. „V mnoha případech se nemocniční personál dokonce podílel na mučení a špatném zacházení s lidmi, kteří potřebovali lékařskou pomoc,“ popsala. „S ohledem na rozsah a závažnost zranění, která utrpí lidé při protestech v celé zemi, je absurdní, že se léčí raději doma, než aby šli do nemocnice.“

Organizace zabývající se lidskými právy dokonce zaznamenaly případy, kdy byli pacienti z nemocnic vyhazováni. Zpráva uvádí, že bezpečnostní složky provedly v září v nemocnici v Homsu razii, při které hledali jednoho z velitelů opozice. Když se jim ho nepodařilo najít, zatkli 18 lidí. Jeden zaměstnanec nemocnice popsal, jak vojáci pacientovi odpojili dýchací přístroj a poté ho odvedli.

Lékař z Homsu Ahmed popsal, jak se z jeho nemocnice ztráceli pacienti. BBC řekl, že viděl, jak zdravotní sestra mlátila 14letého chlapce, který byl do nemocnice přivezen se střelným zraněním.

AI zdokumentovala případy mučení ve státní i vojenské nemocnici v Homsu, pobřežním Banijásu a v pohraničním městě Tall Kalach. Jeden z lékařů homské vojenské nemocnice sdělil AI, že viděl čtyři kolegy a 20 ošetřovatelek mučit pacienty. V nemocnici v Tall Kalachu zbili policisté jednoho z pacientů do bezvědomí. „Bylo tam sedm nebo osm policistů, někteří s puškami. Spolu se zdravotnicemi oblečenými do bílého obstoupili lůžko, ten člověk otevřel oči a ptal se, kde je. Všichni naráz se na něj vrhli a začali ho bít,“ citovala AI jednoho ze svědků.

Citace ze zprávy Amnesty International:

„Po několika dnech moje noha už zapáchala. Prosil jsem doktora, ať mi zranění vyčistí. Pracovník bezpečnostních sil ale řekl, že si léčbu nezasloužím. Lékař zopakoval, že doufá, že mi noha shnije a že mi ji uříznou.“

Jsou doloženy také případy, kdy jsou pacienti v nemocnicích zatýkáni a odváděni pryč. V celách končí i lékaři, kteří postřelené pacienty nenahlásí. Mnoho raněných Syřanů teď z obav před podobným zacházením raději vyhledává soukromé nemocnice nebo hůře vybavené polní kliniky.

Nepokoje v Sýrii si od března vyžádaly podle OSN životy tří tisíc lidí. Zatčených je odhadem 30 tisíc. Opozice stále hlasitěji volá po mezinárodní ochraně civilistů. Damašek z násilností viní ozbrojené skupiny údajných teroristů.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)