Světové velmoci komentují Obamovo vítězství

Washington - Svět blahopřeje Baracku Obamovi k volebnímu vítězství. Polsko, Německo, Británie doufají v dobré vztahy s novou americkou administrativou. Vesměs nebylo Obamovo vítězství pro Evropu vůbec žádným překvapením. Evropští státníci se předháněli v zasílání gratulací novému americkému prezidentovi. Z Ruska ale zazněla na Spojené státy trvdá kritika. Prezident Medveděv si mimo jiné stěžoval na postup USA v gruzínské krizi.

Před kamery jako jeden z prvních předstoupil také britský premiér Gordon Brown. „Těším se na spolupráci s nově zvoleným americkým prezidentem. Jako demokratický kandidát vedl velmi inspirativní kampaň. Barack Obama voliče zaujal svým progresivním postojem a vizí budoucnosti,“ řekl. Britský premiér složil hold taky neúspěšnému kandidátovi Johnu McCainovi. Ocenil jeho věrnou službu vlasti a důstojnou kampaň.

I Německo se raduje nad vítězstvím demokratického kandidáta. Politici se předháněli v zasílání gratulací do Bílého domu, jako první byl německý prezident, hned po něm okomentoval Obamovo vítězství německý ministr zahraničí Frank-Walther Steinmeier: „Amerika volila změnu, jak v domácí, tak zahraniční politice. Dobře si pamatujeme projev Baracka Obamy, který před pár týdny pronesl v Berlíně. Zasazoval se v něm o obnovení transatlantického partnerství. Velmi se těším na spolupráci s novou americkou administrativou.“ Gratulaci nově zvolenému prezidentovi zaslala i kancléřka Merkelová.

Rusko si od Obamy slibuje svěží politický vítr

Volbu amerického prezidenta sledovali i v americké restauraci v Moskvě. Sešli se tam příznivci Baracka Obamy a celou noc sledovali volební vysílání v televizi. „Americká veřejnost dnes zvolila člověka, který je opravdu symbolem změny. Je to americký vzkaz světu, že od své vlády očekává víc, že se odkloní od politiky strachu a vysmívání. Ta naši zahraniční politiku, ekonomiku a energetickou politiku ovládala posledních osm let,“ tvrdí Američan žijící v Moskvě Joshua Tulgan. Rodilí Moskvané mluvili o změně v čele Spojených států opatrně, někteří ale jasně dali najevo, že doufají ve zlepšení vzájemných vztahů.

Ruské reakce jsou zatím mírně optimistické, i když si stále zachovávají odstup. Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes podobně jako jiní světoví státníci pogratuloval Baracku Obamovi ke zvolení americkým prezidentem. Ještě dříve se náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin vyjádřil, že Moskva od nového prezidenta očekává „svěží přístup“ k zahraničním problémům a vztahům s Ruskem, což by se mělo projevit na součinnosti mezi oběma velmocemi.    

„Rusko-americké vztahy jsou historicky důležitým faktorem stability ve světě a mají velký, občas i klíčový význam pro řešení mnoha současných mezinárodních a regionálních problémů,“ uvedl Medveděv v gratulaci. Moskva podle něj spoléhá na rozvoj spolupráce a konstruktivní dialog s přihlédnutím k zájmům obou stran.

Dmitrij Medveděv měl nicméně před parlamentem zásadní projev, ve kterém se zmínil i o novém americkém prezidentovi. Medveděv se vyjádřil, že od nové administrativy čeká konstruktivnější pragmatičtější tón, zároveň ale nešetřil kritikou USA. Spojené státy označil za viníky současné ekonomické krize a odsoudil také jejich postup v gruzínské krizi.

Poláci nadále chtějí na svém území protiraketovou základnu

Ani Poláci nejsou překvapeni triumfem Baracka Obamy. Premiér Tusk dnes během schůzky s dalšími evropskými premiéry řekl, že očekává že vztahy Polska a USA budou stejně dobré jako za vlády George Bushe. Poláci se dnes znovu vyslovili i pro umístění protiraketové základny na svém území. Podle jejich slov nic nenasvědčuje tomu, že by Spojené státy a jejich nový prezident měli před tímto projektem couvnout. Tusk dodal, že kdyby přece jen Obama změnil názor, lze ratifikační proces přerušit. Nic ale prý nenasvědčuje tomu, že by se tak stalo.      

  • Britský premiér Gordon Brown autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50710.jpg
  • Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50678.jpg