Světlo světa spatřily geneticky modifikované děti

Washington - V rámci experimentu amerických vědců přišlo na svět třicet geneticky modifikovaných dětí. Informaci přinesl server dailymail.co.uk. Děti se narodily ženám, které měly problémy s početím. Lékaři zatím testovali dvě z nich a zjistili, že zdědily DNA tří lidí. Experiment má řadu odpůrců. Většina vědců změnu genetické linie z etických důvodů odmítá. Británie už oznámila, že projekt na svém území nepovolí.

Patnáct dětí se narodilo v posledních třech letech v důsledku experimentálního programu na Institutu reprodukční medicíny a vědy St. Barnabas v New Jersey. Geny, které před umělým oplodněním poskytly anonymní ženy, byly vloženy do jejich vajíček.

Vědci vzali vajíčka od dárkyň a pomocí jehly nasáli část vnitřního materiálu obsahující zdravé mitochondrie, jež následně vložili do vajíček z žen, které chtěly otěhotnět. Vzhledem k tomu, že mitochondrie obsahují geny, děti následně zdědily DNA obou žen.

Narodily se geneticky modifikované děti (zdroj: ČT24)

Genetické testy dvou otisků prstů u dvou ročních dětí následně potvrdily, že zdědily DNA ze tří dospělých lidí - dvou žen a jednoho muže. Dodatečné geny, které děti nabyly, budou v budoucnu moci předat svým potomkům. „Je to první případ modifikace lidské genetické linie, jejímž výsledkem jsou normální zdravé děti,“ řekl šéf vědeckého týmu profesor Jacques Cohen.

John Smeaton, národní ředitel britské Společnosti pro ochranu nenarozených dětí:

„Člověk může mít hluboké sympatie pro páry trpící neplodností. Ale toto je příkladem skutečnosti, že umělé oplodnění jako prostředek k početí vede k dětem pokládaným za produkty z výrobního pásu.“

Věda
Zdroj: ČT24

Genetici se ale obávají, že by jednou tato metoda mohla být zneužita k vytvoření nové rasy lidí, kteří by měli „požadované vlastnosti“, mezi něž patří třeba inteligence nebo síla. „Fakt, že v tuto chvíli rizika nemůžeme úplně prokázat, tak si myslím, že je právě ten etický problém, jestli to riziko je, nebo není přijatelné,“ uvedl molekulární biolog Petr Svoboda.

Někteří vědci pokusy vyloženě odsuzují. „Není důkaz, že tato technika v případě neplodnosti zabírá. Jsem překvapen, že se věci dostaly až do této fáze. V Británii by to rozhodně nemělo být povoleno,“ konstatoval lord Winston z nemocnice Hammersmith v západním Londýně.

Umělé oplodnění
Zdroj: ČT24