Soud v Düsseldorfu poslal za mříže čtyři členy al-Káidy

Düsseldorf - S tresty od čtyř a půl roku do devíti let odešli od soudu v německém Düsseldorfu čtyři muži napojení na teroristickou síť al-Káida. Ti plánovali útoky na místa s vysokou koncentrací lidí, zejména tamní letiště a nádraží. Informoval o tom server deníku Süddeutsche Zeitung. V Německu se jedná o dosud nejvýše postavené příslušníky al-Káidy, kteří před německou justicí stanuli.

Hlavní obžalovaný podle státního zástupce dostal v roce 2011 od vedení al-Káidy za úkol provést v Německu několik pumových útoků. Teroristická síť tak chtěla znovu získat na významu, který začínala pozvolna ztrácet ještě před smrtí svého vůdce Usámy bin Ládina v květnu téhož roku. Dokumenty o přímé komunikaci mezi al-Káidou a hlavním obžalovaným se našly po bin Ládinově smrti v jeho pákistánském úkrytu. Podle nich byl vyslán do Evropy s cílem vyvolat krveprolití.

Čtveřice odsouzených si zjišťovala informace o bezpečnostních opatřeních na různých německých letištích a nádražích. Opatřila si také vybavení potřebné pro sestrojení náloží. Muži žili v ubytovně pro mladé muslimy nedaleko univerzity v Düsseldorfu a policie je dlouhodobě sledovala. Když získala indicie, že se skupina chystá ze získaného vybavení sestrojit bombu, na konci dubna 2011 je zadržela. Podle vyšetřovatelů teroristé ještě v té době neměli konkrétní cíl pro atentát.

  • Jaroslav Šonka, publicista, odborník na Německo: "Bomby měly být brutální záležitostí - s úlomky železa a hřebíky. Zaměřovali se na civilní obyvatelstvo, což je stará známá praxe. Nesnažili se útočit na někoho, kdo by v tom státu něco představoval."
  • Andreas Vitek, soudce düsseldorfského soudu: „Podle zjištění soudu byly přípravy na útoky v poměrně pokročilé fázi. Čtveřice už měla vyrobené výbušniny i sestavený detonátor. Jediné, co útokům zabránilo, byla perfektní práce policie.“

Proces s teroristy trval více než dva roky. Soud při nich vyslechl 145 svědků, mezi nimiž byli i pracovníci amerického Federálního úřadu pro bezpečnost (FBI) nebo lidé z vedení německých tajných služeb. Obhajoba žádala osvobození dvou mužů, nízký trest pro třetího a nanejvýš sedm let pro hlavního obžalovaného, který sám uvedl, že chtěl „vraždit lidi“. Soud ale nakonec vyhověl státnímu zastupitelství, které pro všechny požadovalo vysoké tresty. Zatím není jasné, zda někdo ze zúčastněných využije možnosti odvolání.

Šonka: Zajímavé je, že jsou všichni čtyři arabského původu (zdroj: ČT24)