Slováci nepustili Sólyoma do země, právo EU prý neporušili

Brusel - Slovensko neporušilo právo Evropské unie, když v srpnu 2009 odepřelo vstup na své území maďarskému prezidentovi Lászlu Sólyomovi, prohlásil dnes v Lucemburku generální advokát Soudního dvora EU Yves Bot. Ten také tribunálu navrhl, aby žalobu Maďarska zamítl.

Incident, jenž mezi Slovenskem a Maďarskem vedl k ostré diplomatické roztržce, souvisel s plánem maďarského prezidenta navštívit jihoslovenské Komárno u příležitosti svátku sv. Štěpána a odhalit sochu tohoto prvního maďarského krále.

Sólyom chtěl dorazit osudného 21.srpna
   
Slovenští politici Sólyoma opakovaně vyzývali, aby od svého záměru upustil. Prezident hodlal přicestovat 21. srpna, tedy v den výročí obsazení někdejšího Československa vojsky takzvané Varšavské smlouvy. Mezi invazními jednotkami byly v roce 1968 i maďarské oddíly.

Sólyom, jehož země a Slovensko měly v roce 2009 napjaté vztahy mimo jiné kvůli sporům o maďarskou menšinu na Slovensku, se nakonec do Komárna vydal. Bratislava mu ale vstup na slovenské území odepřela. 
   
Maďarsko se poté obrátilo na evropskou justici, aby posoudila, zda slovenský postup byl oprávněný. I Evropská komise nicméně dala Slovensku zapravdu, že evropské právo neporušilo. Budapešť se totiž odvolávala na pravidla týkající se soukromých osob. „Sólyom chtěl do Komárna přijet v rámci výkonu své funkce maďarského prezidenta a nikoli pouze jako občan unie,“ uvedl ale Bot.

Soud advokátům naslouchá

Jeho stanovisko nemusí soud automaticky sdílet, avšak ve většině případů se soudci odbornými názory generálních advokátů řídí.